Česko: Myš, která řve. Hystericky a hloupě

6. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Neměl jsem a nemám žádné iluze o českých médiích, je však pro mě šokující, i když nepříliš překvapivé, že v nynější ukrajinské krizi se znovu prokázalo, jak patologicky nízká je úroveň osob, píšících do českých sdělovacích prostředků. Každý musí být doslova šokován vlnou nenávisti a hysterie vůči Rusům a Rusku, jaká se v těchto dnech lavinovitě šíří českými sdělovacími prostředky. Co si asi mohou tak o Češích a jejich úrovni myslet Rusové, kteří žijí v České republice? Nemohou mít pro Čechy, kteří tento hnus dopustí, nic než pohrdání.

Můžeme a možná máme nesouhlasit s rozhodnutím Putinovy vlády, která narušila vysláním vojáků na Krym územní celistvost Ukrajiny. Jenže obviňovat z toho Rusy jako celek a celé Rusko? Chlístat kbelíky nenávisti vůči Rusku a Rusům? Šířit emocionální, nemyslivou, pitomou propagandu?

Když rozhlas a televize BBC v těchto dnech informuje o ukrajinské krizi, činí to vždycky s odstupem: "Americký ministr zahraničí John Kerry hovořil o tom, co nazval 'protiprávním jednáním ruské vlády'". Všimněte si toho výrazu "o tom, co nazval". BBC se zásadně s výroky politiků neztotožňuje. Dokázali by tohle někdy pochopit čeští novináři?

Nenávist vůči Rusům je rasismus a naplňuje skutkovou podstatu trestného činu vyvolávání nenávisti vůči národností či etnické skupině. V jaké zemi to Češi žijí, že tohleto denodenně nechají bez protestu?

Vrcholem byla tisková zpráva hnutí Duha. Ekologičtí aktivisté, které v české společnosti nikdo neposlouchá, se docela trapně pokusili ve středu naskočit na vlnu protiruské nenávisti ve svém tiskovém prohlášení. V tiskovém prohlášení pozoruhodně hovoří Duha o Rusku jako o zemi "nepřátelské vůči České republice". Kde to proboha sebrali? Rusy Česko nezajímá ani zbla. Mladí Rusové nevědí o něm nic a nijak se o ně nezajímají. V nejlepším případě mají dnešní Rusové vůči České republice zcela neutrální postoj.

Zuřivá nenávist, chlístající v těchto dnech z českých médií vůči Rusku, je komická, protože je zcela ahistorická, mylná a bezmocná.

0
Vytisknout
20954

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2014