USA ani EU nemají na Ukrajině žádnou strategii

17. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Ani USA, ani EU nemají pořádnou strategii řešení politické krize na Ukrajině. Oba tito hráči se snaží získat vliv na výsledek ukrajinské krize, ačkoliv každý svým způsobem. Slogan manžela Victorie Nuland Roberta Kagana "Američané jsou z Marsu, Evropané z Venuše" už nezní tak jednoznačně, jako v roce 2001. USA mají za sebou řadu neúspěchů, takže evropské preference pro "měkkou moc" ekonomických vztahů už nevypadá tak iluzorně. Ale na druhé straně nemusí být nutně efektivní.

V ukrajinské kauze se Washington a Brusel mohou lišit v taktice, avšak sdílejí stejné cíle - a žádný z nich neuvažuje o použití síly, tvrdí evropští i američtí představitelé. Ukrajinci by měli mít právo vybrat si zahraničněpolitickou orientaci a nečelit přitom hrozbám a sankcím z Moskvy. Obě strany jsou ochotny ekonomicky pomoci, pokud Kyjev splní podmínky Mezinárodního měnového fondu, jež Janukovyč odmítl. Ale nikdo nemá v úmyslu nabídnout víc než 15 miliard dolarů, které slíbil Putin. Rozpočty jsou napnuté, Ukrajina je považována za promořenou korupcí a existují obavy, že peníze skončí ve špatných kapsách.

Nezdá se, že by USA nebo EU měly nouzový plán pro případ, že Moskva vyvolá bankrot Ukrajiny požadavkem na okamžoté splacení dluhu. A obě strany vědí, že Putin považuje udržení Ukrajiny v ekonomické a politické sféře vlivu Ruska za vitální zájem pro svůj projekt vzkříšení SSSR. A také považují Janukovyče za součást problému, nikoliv řešení, ačkoliv Evropané ho tak jednoznačně nechápou jako pouhou loutku Moskvy a spojují s ním jisté politické naděje ohledně ústavní reformy a voleb. Naproti tomu Američané se ho snaží izolovat a mají za to, že je možné ho donutit, aby odstoupil.

Avšak někteří evropští představitelé a nevládní experti říkají, že Janukovyč možná jen čeká na závěr olympijských her v Soči 23. února, aby zahájil totální potlačení protestů bezpečnostními jednotkami. Jedinou otázkou je, zda Putin hodlá vytrpět takovou škodu na PR před ruským summitem G8, který se koná v červnu.

Opozice mobilizovala po celé Ukrajině, včetně východní politické základny prezidenta Janukovyče, takže jakýkoliv pokus o potlačení může vést k vážnému krveprolití.

To může být doprovázeno obchodním a vojenským tlakem Moskvy na Moldávii a Gruzii.

Mezitím Moskva vyvíjí tlak na Kazachstán a Uzbekistán, aby se připojily k exkluzívnímu obchodnímu bloku Eurasijské unie. EU a Čína varují, že tento blok bude neslučitelný s globálními obchodními pravidly. A žádné středoasijské republice se do Eurasijské unie nechce.

Někteří v EU hovoří o radikálnějších scénářích, v nichž Rusko může anektovat černomořský krymský region, kde má Moskva velkou námořní základnu v Sevastopolu, a možná dojde k dělení ruskojazyčné východní Ukrajiny.

"Intervenovali by Američané, pokud by k tomu došlo? Samozřejmě, že ne," sdělil vysoký představitel EU pod podmínkou anonymity. Upozornil také, že protestující na Ukrajině nosí vlajky EU, nikoliv USA, a žádají o členství v Unii, nikoliv NATO.

Východní část Evropy přitom prosazuje tvrdší kurs vůči Janukovyčovi, než země jako Francie, Itálie a Španělsko.

Jak USA, tak EU společně riskují, že se události na Ukrajině vymknou jejich kontrole, neboť tři měsíce po vypuknutí ukrajinské krize je přinejmenším jedna věc jasná - Putin stojí o Ukrajinu více, než EU nebo Spojené státy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10033

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2014