Lekci z demokracie dávají začátečníci pokročilým

16. 12. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 1 minuta

ČSSD zastoupená předsedou Sobotkou znova odmítá nabídku ANO, jehož předseda Babiš slibuje, že umožní vznik menšinové vlády. Přitom menšinová vláda, sestavená vítěznou stranou, je, na rozdíl od koaliční vlády, demokratickým řešením, které umožňuje, aby se u každého rozhodování projevila skutečně většinová podpora daného problému. Aby taková vláda dosáhla schválení Sněmovnou, musí být složena z ministrů nezpochybnitelné kvality, zaměřených na práci a ne na držení moci. Není zde možnost vyloučit některé problémy z jednání koaliční smlouvou a potlačit tak případnou vůli většiny cestou vydírání ze strany docela malé části Sněmovny.

Z těchto důvodů je ochota nováčků ve Sněmovně podpořit menšinovou vládu projevem demokratické zralosti a měla být radostně vítána. Není v minulosti Parlamentu žádná koaliční vláda, na kterou bychom vzpomínali v dobrém a trvat na tom, aby se nedemokratické praktiky opakovaly, je přímo trapné.

Uvedené výtky platí obecně a pokud jde o konkrétní, to jest dnešní Sněmovnu, připomeňme si alespoň jeden praktický problém. Mám na mysli daně. Oba hlavní partneři mají v některých směrech pravdu a optimální řešení by se při menšinové vládě našlo. Jistěže se daně nevybírají dost uspokojivě, ale stejně jistě chybí jejich dostatečná progrese. Obojí je třeba napravit, a proč se to má zdržet koaliční smlouvou. I kdyby dobrý výběr přinesl dost peněz (trochu o realizaci té věci pochybuji), tak to není důvod, aby se odkládalo větší zdanění obrovských příjmů, o kterých se objevilo hodně informací.

0
Vytisknout
8397

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2013