Český stát se zcela rozložil

Kriminální činnost se stává podnikáním a stát jen přihlíží

8. 11. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

Podle zprávy na idnes.cz z 8. 11. 2013 se v Česku rozmáhá nový "byznys". Tak opatrně (a hloupě) zpráva nazývá kriminální praktiky. Ty spočívají v tom, že slušně oblečení zástupci firem obcházejí vytipované staré lidi s vlastní nemovitostí a vnucují jím nesmyslné půjčky.

V květnu tohoto roku si tak 78 letá žena nechala vnutit půjčku 2 136 000 korun s lhůtou vrácení peněz do jednoho měsíce. Ručila svým domkem. Peníze nikdy nedostala a protože "půjčené" finanční prostředky nevrátila, dnes už je v katastru zapsán jiný vlastník a na její dceru dotírá exekutor, aby se vzdala svého spoluvlastnického podílu 1/6 na nemovitosti.

Není strašné, že se někdo pokusil takovým "byznysem" obohacovat. To se stát může. Hrozné je na celé věci to, jak se na to dívá společnost a jak se k tomu staví orgány činné v trestním řízení.

Namísto toho, aby takové zločinné jednání bylo označeno pravým jménem, je to v Česku jen jakýsi nový druh podnikání. Prostě někdo je šikovný a umí najít na trhu tu správnou možnost, kde lze ještě něco vydělat.

Zástupci firem, které si na těchto kriminálních aktivitách v Česku založili svůj "nový byznys", mohou být klidní. Prý se tomu smějí a dokonce se chlubí, že pro své zločinné praktiky mají vytypováno víc domů s osamělými seniory.

Policie k tomu dokáže pouze říct, že "v těchto případech fakticky nic nemůže". Je tristní, že proti těmto "podnikatelům" není v Česku stát schopen svými orgány účinně zasáhnout a nechává je dále řádit. Normální člověk by si myslel, že jde o obyčejný podvod, páchaný členem organizované skupiny s trestní sazbou vzhledem k výši škody 5 až 10 let odnětí svobody. Už samotná příprava je trestná.

Jak je možné, že nebylo v tak jednoduché věci vzneseno obvinění a tito "podnikatelé" nejsou ve vazbě? Vysvětlením může být jedině to, že český stát se ocitl v rozkladu.

0
Vytisknout
19289

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2013