Judicial Watch získala akademickou práci vládnoucího egyptského generála

12. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Měsíc poté, co vrchní velitel egyptské armády svrhl zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, získala organizace Judicial Watch generálův esej z doby, kdy studoval na U.S. Army War College. Dokument ukazuje konzervativní náboženské názory brigádního generála Abdala Fattáha as-Sisího a vysvětluje, proč mu dal islamistický prezident přednost před služebně staršími a kvalifikovanějšími kandidáty. Ve světle posledních rozhodnutí Sisího však vychází najevo, že se Mursí na svého vyvolence spoléhal marně.

Jedenáctistránkový esej vypracovaný během studia v USA v roce 2006 obsahuje názory autora na demokracii. Podle něj by zákonodárná, výkonná i soudní moc měly ve svém fungování brát v úvahu islámskou víru a demokracie na Blízkém východě "se možná nebude moc podobat západní demokracii" a uvažuje také o nesekulární formě vlády.

Konzervativní názory na islám zjevně Sisímu pomohly v srpnu 2012 do křesla ministra obrany. Jenže spekulace o možné alianci mezi islamisty a armádou padly během nedávného vojenského převratu. Nyní je Sisí faktickým vládcem Egypta.

Eric Trager z Washington Institute pro Foreign Policy napsal analýzu, jež tvrdí, že Sisího názory jsou vlastně ozvěnou argumentů, které Mubarakův režim používal proti západní demokracii; mj. upřednostňoval "stabilitu" před rizikem liberalizace politického systému.

Sisí vyjadřuje rezervovaný postoj k legitimizaci režimu volbami a zmiňuje potřebu "vzdělání" voličů.

Ale jednou z nejproročtějších pasáží eseje je ta, která hovoří o nebezpečí ozbrojených sil, které by byly loajální k vládnoucí straně namísto k vládě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6309

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2013