Teatr Novogo Fronta a izraelské Clipa Theatre společně odhalují kořeny lidské nenávisti

22. 4. 2013

čas čtení 3 minuty

28. a 29. dubna 2013 se odehraje v Teatro NoD/Roxy světová premiéra společného představení Teatr Novogo Fronta (CZ/RU) a Clipa Theater (IL) pod názvem With Unarmed Forces. Dva přední fyzické soubory společně hledali v Praze na dvouměsíční umělecké residenci kořeny a původ nenávisti v člověku.

"K pohybovému, non-verbálnímu divadlu mne vlastně přivedli dvě věci -- škola a fakt, že každé slovo, které řeknete, je tak trochu lež," přibližuje fyzické divadlo režisérka představení Idit Herman, jinak představitelka Clipa Theater. Spolu s Teatr Novogo Fronta jsou oba dva soubory špičkami současného fyzického divadla a dokazují to každoročně prací na řadě mezinárodních projektů -- v roce 2012 například česko-ruští Teatr Novogo Fronta uvědli světovou premiéru projektu Home:scape během olympijských her v Londýně.

"Za vznikem představení With Unarmed Forces stojí dlouhý, dvacetiletý příběh. Jednak osobní, protože Irina Andreeva a Dmitry Tyulpanov společně stáli u zrodu obou dvou souborů a v druhé řadě společenský -- představení je o nenávisti, ve které já osobně žiji v Izraeli už dvacet let," doplňuje Idit Herman. Myšlenka představení vznikla v listopadu 2012, kdy režisérka TNF Irina Andreeva přiletěla do Tel Avivu, aby společně připravili projekt, kterým oslaví 20 let existence TNF a 18 let existence Clipa Theater. A první den pobytu dopadla nékolik set metrů od nich první palestinská raketa. Představení tak vychází především z pocitu bezbrannosti (Unarmed může být přeloženo jako "bezruký" ale zároveň "bezbranný"), který nadchází po tom, co už nemáte ani sílu plakat. "Když jsme byli malí, říkali nám, že až budeme dospělí, bude mír," říká Dmitry - "ale není tomu tak. Nejsme schopni poskytnout jeden druhému poskytnout útěchu a tak si vlastní válku přenášíme do obýváku i do kuchyně. Válčíme o znovunalezeného vojáka, náhradu za našeho zabitého syna," vysvětluje Dmitry Tyulpanov příběh představení. I proto se původní název představení (The Other -- ten jiný) nakonec změnil na "With Unarmed Forces".

Během přípravy projektu, vlastně dva týdny před premiérou postihla skupinu jiná katastrofa -- Irina Andreeva, která ztvárňovala specifickou roli v představení, postihl zdravotní úraz. Irina Andreeva je ovšem tak vyjímeční typ, že se produkci nepodařilo nalézt žádnou českou alternaci a nakonec se představitelem této role stala Alisa Oleinik z ruského Osobnjak Theater a Teatr Akhe. Alisa přiletěla dva dny na to a začala okamžitě zkoušet.

Světová premiéra představení "With Unarmed Forces"se odehraje 28. a 29. 4. 2013 v Teatro Nod/Roxy (Dlouhá 33, Praha 1), izraelská premiéra projektu pak proběhne v srpnu 2013. Vstupenky jsou již nyní k zakoupení v síti Ticketportal za 250,- CZK.

0
Vytisknout
5500

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2013