Britský premiér nebyl schopen odpovědět na otázky o britské kultuře v americké televizi

27. 9. 2012

čas čtení 1 minuta



Dojem Jana Čulíka, že čelní britští politikové jsou omezení nedovzdělanci, kteří nerozumí ničemu a působí ve funkcích jako malí kluci, kteří svými nekompetentními rozhodnutími zemi ničí, byl do určité míry potvrzen ve středu večer, kdy britský premiér David Cameron během své návštěvy v USA víceméně selhal při rozhovoru v americké televizi v pořadu Late Show Davida Lettermana. Jak píše ironicky deník Guardian, Cameron bude mít asi problémy při návratu do Británie u pasové kontroly, protože selhal při zkoušce britského občanství. Deník Daily Telegraph upozorňuje, že Cameron loni rozhodl, že žadatelé o britské občanství budou muset skládat zkoušku z britských reálií. Zkouška obsahuje i otázky o dokumentu Magna Carta.

"Přistihl jste mě. To je blbé. Myslím, že ve vašem pořadu moje kariéra dnes skončila," řekl v americké televizi Cameron.

Cameron nervózně poposedával v křesle a dostal se poprvé do potíží, když se ho Letterman zeptal, kdo složil hudbu k slavné nacionalistické anglické písni Rule Britannia (je to tak trochu asi jako kdyby se zeptal Nečase, jestli ví, kdo složil hudbu k české hymně Kde domov můj). "Elgar", řekl Cameron. "Vy mě zkoušíte." Ve skutečnosti je ta píseň mnohem starší, složil ji v osmnáctém století Thomas Arne (1710-1778), autor krásné barokní hudby. Lépe se Cameronovi dařilo, když vysvětloval irskou historii a historii britsko-irských vztahů.

Výslech se potom obrátil k dokumentu Magna Carta, slavné listině práv ze třináctého století. 1215, řekl správně a rychle Cameron, jenže pak se ukázalo, že netuší, co slova Magna Carta znamenají (Velká listina).

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7948

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2012