Maťa Buchlová: Budoucnost? Nejdřív škola, pak cestování a modeling...

14. 9. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Další dívka ze série mladých úspěšný Romek, Maťa Buchlová, žije se svými rodiči v Praze. Její předci pochází z muzikantského prostředí. Má dvě nevlastní sestry. "Jasně, doma mluvíme jen romsky, už odmala jsem romsky uměla a rozuměla. Jsem prostě Romka, tak přece musím umět romsky," trochu se diví dotazu, jakému jazyku dává mezi svými nejbližšími přednost.

V dětství měla většinou víc kamarádů a kamarádek mezi Neromy. "Sama ale nevím, proč je to teď jinak. V současnosti mám pro změnu kolem sebe zase kamarádky a kamarády, kteří jsou většinou Romové," vysvětluje.

Mladá Romka z Prahy navštěvovala "základku" Plzeňská. Na celou školu chodilo dohromady Romů jen třináct. "Jistě, občas jsem tam zažila nějaké konflikty," připouští Maťa, "jenže ty nebyly jen na ZŠ Plzeňská, ale taky třeba na taneční konzervatoři, na kterou jsem měla nastoupit. Byla jsem přijata na konzervatoř Nad Žváhonem. Když mě tam jako už přijatou pan ředitel viděl a všiml si, že jsem Romka, tak mi řekl že jsem špinavá Cikánka." Přímo od učitelů na základní škole ale žádná výrazná diskriminací nevycházela. "No, pár spolužáků mi říkalo, ať si jdu do své cikánské čtvrti. Učitelé jim dali jen poznámku a dál to neřešili," vzpomíná.

Ze školních předmětů Maťu bavila hlavně hudební výchova a čeština: "To jsou moje dva nejoblíbenější předměty."

Pokud jde o střední školu, zvolila by Romka z Prahy buď obor kosmetička nebo balet na taneční konzervatoři. "Oslovila jsem je, protože hrozně ráda líčím sama sebe, ale hlavně i ostatní lidi," směje se. A proč by ráda studovala balet? "Prostě ráda tancuju uplně všude kde se dá."

Když se ptáme, jaké skupiny nebo zpěváky Maťa nejraději poslouchá, zamyslí se a pak vyjmenovává: "Ráda si pustím nebo zajdu na to, co se dá normálně poslouchat. Třeba Jodeci, Stevie Wonder, Whitney Houston, LL Cool J, Ginuwime, Drull Hill Boy2Men, Alicia Keys nebo Beyonce. A mezi romskými skupinami se mi líbí Ruska Roma, Kmetoband, Morris a Sandu Ciorba." Nejvíc se ale romské Pražačce zamlouvají romské festivaly. Nejen kvůli hudbě, ale že tam potká i lidi, které dlouho neviděla.

"Taneční praxi" si už Maťa "odtancovala" v souboru Cikne čhave, vedeném Štefanem Žoltákem. Podle ní jde o nejlepší soubor v Praze. Za svoje nejpovedenější vystoupení považuje soutěž Romano Ilo v roce 2008. A nejvíc vzpomínek má na akci Romský talent, kde vystupovala s celým soborem Cikne čhave. "Mým snem už od malička bylo mít velký sál, tam hromadu lidí a tančit a tančit," svěřuje se.

"Na rodinu je ještě dost času," vysvětluje Maťa, když se ptáme na budoucnost a děti. "Nejdříve školu, abych měla nějaké vzdělání, pak někam vycestovat. Ráda bych do Indie, protože z Indie pocházíme my Romové," líčí své plány. Co se týká rodičů, s nimi Maťa vychází dobře a je si jistá tím, že by ji v jejích plánech podpořili.

A nějaký vzor? "Z Romů je to Filip Gondolán, je to můj kamarád. A zná se s ním celá moje rodina," odpovídá Maťa.

V oblasti fotomodelingu už Maťa není žádný nováček. Jak říká, měla hodně nabídek a věnovala mu dost volného času. Ale ráda by něm pokračovala a nafotila nové věci.

Vychází v Romano hangos 14/2012ZDE

a ZDE

0
Vytisknout
7631

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2012