Totální privatizace zdravotnictví?

27. 8. 2012 / Boris Valníček

čas čtení 2 minuty

V posledních dnech mne zaujaly celostránkové inzeráty jakési firmy Agel -konkretně to bylo v Právu. Objevily se tam několikrát po sobě: mapa republiky s vyznačením nemocnic, lékáren, byla toho řada - má to být vlastnictví firmy. Poněkud podivná záležitost. Co s tím?

Nejjednodušší je vyhledat na internetu portál Justice a podnikový rejstřík: tam se dozvíte, že firma Agel vznikla počátkem devadesátých let jako nenápadná společnost s ručením omezeným, kapitálem zcela průměrným a náplní "obchod všeho druhu". Procházela řadou transformací, střídali se tam různí lidé, až na konci toho všeho zjistíte, že od roku 2009 je tam zcela nové představenstvo i dozorčí rada, je to důstojná akciová společnost,1000 kusů kmenových akcií na jméno v listinné podobě, každá v hodnotě 100 000,-Kč, základní kapitál 100 000 000,-Kč, splaceno 100%.

Předmětem podnikání je výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona.

V představenstvu jsou 2 lékaři a 3 inženýři, všichni z Moravy, ostatně firma sídlí v Prostějově, Mathonova 291/1.

V dozorčí radě jsou 2 lékaři,1 filosofka,1 inženýr od Prahy, 1 inženýr z Izraele a 1 paní z Bratislavy.

Jak je vidět, předmět podnikání je od zdravotnictví značně vzdálen. Přesto firma vlastní asi 11 nemocnic a řadu dalších zdravotnických zařízení, a podle zprávy České televize z 25.srpna se slučuje s jednou pojišťovnou. Pan ministr Heger se k tomu vyjadřoval, bohužel jsem to propásl.

Takže situace se začíná asi vyvíjet tak, že zdravotnictví už nebude řídit ministerstvo, ale firma Agel a je tedy otázka, jak a zač nás bude kdo léčit. Naši vládci se budou zabývat volbami a vnitrostranickými aférami, národ bude holdovat závodům, písničkářům, alkoholu a cigaretám, na všechno bude stále méně peněz a firma Agel bude navyšovat kapitál, možná že změní sídlo...

0
Vytisknout
12433

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2012