Foto: Rostislav Mžik

Patrik Kroščen: Až budu dospělý, chci být policistou

13. 7. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Když sledujeme nejrůznější chvaty a výkopy Patrika Kroščena, vše ve stylu kung-fu, musíme říct -- jó, ten umí. Pozoruhodné je, že Patriku Kroščenovi je teprve devět let. Chodí do druhé třídy základní školy na Nábřeží v Havířově, kde od loňska bydlí. Do Havířova se přistěhoval spolu s rodiči z Bohumína, kde se také narodil. Patrikův třiatřicetiletý otec, který s rozhovorem vydatně pomáhal, se jmenuje také Patrik a pracuje jako strojník/technik. Patrikova dvaatřicetiletá matka Kateřina se vyučila švadlenou a prodavačkou, momentálně je v domácnosti. Oba pochází z dělnických rodin, vyrůstali jako děti v bohumínských sídlištích.

Patriku, když zrovna netrénuješ, co vlastně děláš?
No, když je hezké počasí, rád hraju s kamarády fotbal a hokej. Jinak se rád dívám na seriál Avatar Aang nebo si zahraju hry na playstationu, případně na počítači.

Proč zrovna kung-fu? Jak ses dostal k těmhle sportům?
Ke sportu mě dovedl otec. Taky jako kluk trénoval a občas trénuje. Poprvé mě přivedl do tělocvičny našeho dolnolutyňského klubu Nerad, když mi bylo pět let.

Ale na své začátky nevzpomínám moc rád, protože bylo opravdu těžké zvyknout si na takový obtížný trénink. Svědčí o tom fakt, že se za tu dobu čtyř let vystřídalo a postupně odpadlo kolem stovky dětí: nezvládly to jak fyzicky, tak psychicky.

Dobře, a jakých úspěchů jsi dosáhl na soutěžích za tu dobu, co trénuješ?
Poprvé jsem se zúčastnil Mistrovství Evropy juniorů federace IBF 2010 v Polsku, když mi bylo šest let. Tam jsem startoval v disciplíně kata, to je sestava, a to v té nejmladší kategorii -- chlapci do osmi let. Tehdy jsem skončil jako čtvrtý z 22 závodníků z šesti zemí Evropy a medaile mi utekla pouze o dvě desetiny bodů.

V tom samém roce jsme v říjnu jeli na Mistrovství světa federace Kong-sao 2010 a v kategorii kata -- chlapci do devíti let jsem dostal stříbrnou medaili celkem z 25 závodníků z 20 zemí světa. V dubnu roku 2011 jsme šli na Mistrovství Evropy juniorů federace IBF, které se pořádá tradičně v polském městě Bieruň. Startoval jsem v kategorii kata -- chlapci do osmi let a dosáhl jsem poprvé na titul mistra Evropy federace IBF ve své kategorii.

V říjnu roku 2011 jsme se zúčastnili Mistrovství Evropy federace Kong-sao, které se koná jednou za dva roky. Startoval jsem v kategorii kata -- chlapci do devíti let a povedlo se mi opět vyhrát a získat zlatou medaili z šestadvaceti závodníků z jedenácti zemí, nejen z Evropy.

Poslední úspěch, kterého jsem dosáhl, představují dvě zlaté medaile z letošního Mistrovství Evropy juniorů federace IBF. Startoval jsem v kategorii kata -- chlapci do osmi let, v níž závodilo 20 závodníků ze šesti zemí, a také v kategorii semi-contakt / zápas juniorů ve váze do 25 kg.

Čím bys chtěl být až budeš dospělý?
Policistou zvláštního útvaru...

Foto: Rostislav Mžik

Vychází v Romano hangos 9/2012

0
Vytisknout
8950

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2012