Válka v Iráku bude pro Západ obrovským problémem do budoucna, varuje britská expertka

16. 7. 2012

čas čtení 3 minuty

Emma Sky, Britka, která pracovala na vysoké úrovni v americké armádě během nejproblematičtějšího období během irácké války. varuje, že mnozí muslimové, kteří dospěli za posledních deset let, budou usilovat o pomstu za "válku proti terorismu". Skyová je také šokována, proč žádní politikové a vládní činitelé v Americe ani v Británii nebyli pohnáni k odpovědnosti za chyby při plánování invaze do Iráku.

Skyová, 44, byla politickou poradkyní nejvyššího amerického generála v Iráku a byla součástí týmu, který realizoval protipovstaleckou strategii, jejímž prostřednictvím se Američané snažili zvládnout občanskou válku, která v Iráku vypukla. Jmenování Angličanky do vysoké americké armádní pozice bylo odvážným a bezprecedentním rozhodnutím a Skyová tak získala jedinečný přístup k informacím o snad nejkontroverznější válce v moderní historii.

Petr Lessy: Provolání policejního prezidenta k policistům

15. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

V souvislosti s událostmi v uplynulých dnech považuje policejní prezident plk. Mgr. Petr Lessy za nutné vyjádřit a objasnit svůj postoj i svým kolegům policistům.

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

při svém nástupu do funkce jsem deklaroval, že policie bude apolitická. Již při stanovení tohoto cíle jsem si uvědomoval, že jeho dosažení a prosazení bude nelehké a události posledních dnů to potvrzují. Předsevzal jsem si, že učiním vše, abyste byli uchráněni tlaku a možných vlivů z politického prostředí. Je mojí povinností se policie i jednotlivých policistů zastat a tak to také činím. Jsem si vědom dopadů, které tyto kroky mohou pro mě mít, ale konám je s vědomím, že tak plním své předsevzetí.

Sancta simplicitas

16. 7. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 2 minuty

U vedlejšího stolu diskutovali hosté o korupci a veřejných krádežích, létala jména, jako Kalousek, Háva, Drobil, Bém, Janoušek, Rittig, Knetig, Dalík, Barták, Oulický, Dlouhý, Ouzký, Cabrnoch a tak dále.

Potom podrobně probrali výkon ODS ve vedlejším městečku Č., kde se ta strana v minulých volbách po tom, co vedla patnáct let radnici, do zastupitelstva vůbec nedostala. Následoval výčet jejich malverzací, nejprve místních, pak celostátních... Jeden se podivil, že někdo ještě vůbec jezdí s nálepkou Volím ODS.

U barpultu se ozvala pohledná blondýnka kolem pětatřiceti:

"Já!"

Kdo chce psa bít, hůl se vždy najde

16. 7. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Je už trapné psát o tom, jak si naši politici představují ekonomickou konsolidaci veřejných prostředků. Jsou to samé škrty, opatření, omezování, rušení či zvyšování toho nebo něčeho jiného a kromě toho všeho ještě přicházejí s různými vylepšeními, které prý ušetří státu a jeho rozpočtu nemalé peníze. Jenže tyto vylepšení jsou více experimenty, navíc ne vždy, či spíše málokdy vydařenými.

Pokud by se jednalo o experimenty, pocházející z dílny výzkumného pracoviště, na které (při dostatku financí) jsou na to vyčleněny finanční prostředky, lze to ještě chápat. Jednou se to podaří, jednou ne, vždyť se jedná o experiment. Jenže naši ministři experimentují přesto, že takovým pracovištěm nejsou, nebo aspoň by být neměli, protože peníze jim z rozpočtu přidělené nejdou na experimenty s pochybnými výsledky, ale na konkrétní věci, které by, jak sami ministři proklamují, měli státnímu rozpočtu přinést úspory

Zkušenost z Kalifornie

15. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Kdysi jsem chodil do jedné závodní jídelny, kde si mohl každý napustit z nádrže skleničku dvě nějakého nápoje k obědu (bylo to v ceně). Pravidelně jsem však sledoval jednu paní, která přišla, napustila si celý menší kbelík a odešla s tím domů. Kdyby se tak chovali všichni, nemůže to fungovat. S mým kolegou jsme právě na služební cestě v městě Pasadena v jižní Kalifornii (sídlí zde Kalifornský technologický institut, Caltech, kam jsme byli pozváni a o kterém bych chtěl pro Britské listy ještě napsat, až se vrátím do ČR).

Der Spiegel o vulgárním Kalouskovi

15. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Když jde do tuhého, někteří politikové ztrácejí nervy. Určitě to platí o českém ministru financí Kalouskovi, který telefonicky sprostě nadává poslancům. Píše o tom německý týdeník Der Spiegel ZDE

Vládnoucí vrstvu zajímá zisk, ostatní se zmítají v problémech

16. 7. 2012

čas čtení 6 minut

Skutečné Largo desolato -- prohlašovat a vštípit lidem přesvědčení, že ideje, vedoucí k nějaké formě kolektivní nebo družstevně uspořádané ekonomiky, jsou ZLO a naopak individualistický boj za úspěch jest DOBRO, píše Olga Schwabová.

Nenalezen, ani nehledán, KOMPROMIS, hledání označeno za bludnou třetí cestu.

Parlamentní čtená zkouška

16. 7. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Divadlo Parlament uvedlo nový kus pod názvem Pokus o pravdy aneb sevřené šiky od autora Vildy Prcka. Režie Burlak Nuda, kostýmy Vilhelma Nestydatá, dramaturgie Janek Mezek. V hlavních rolích: Robin Pavián, Čubrda Uhlíková, Ruda Hles, Jarin Pravdouš, Juraj Držpysk, Hildegarda Uřvaná.

Dvě tváře: premiéři Izraele

16. 7. 2012 / Uri Avnery

čas čtení 10 minut

V novinách se v těchto dnech píše o dvou bývalých premiérech Izraele. Oni představují dvě z mnoha tváří Izraele. Oni také vyvolávají univerzální otázku: Čemu dát přednost – čestnému fanatikovi nebo korumpovanému pragmatikovi?

27694

JUDr. Michael Marčák 5. 11. 1947 - 12. 7. 2012

14. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Vzácný člověk a a (dovolím se říci) přítel, bývalý kriminalista a prokurátor, vynikající právník a vynikající karikaturista, dlouholetý autor internetového deníku Britské listy, JUDr. Michael Marčák ukončil ve čtvrtek 12. 7. 2012 svůj život po dlouhé těžké nemoci ve věku 65 let. Učinil tak jako chlap, kterým byl. Odešel za ženou, kterou měl rád a před bezmocností, kterou se nenaučil mít rád.

Úcta a vzpomínka patří těm, kteří se nikdy nezlomili a do posledního okamžiku žili a chtěli žít. Kteří žili pro ty druhé. Jen ti jsou hrdinové. Vzpomínejte a smějte se. Protože Míša by to tak chtěl. │ŠOK

GALERIE POLITICKY NEKOREKTNÍHO HUMORU MICHAELA MARČÁKA ZDE

Už jsem to nestihl ....

15. 7. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 1 minuta

Jedním z největších zážitků mé výroční cesty do Prahy byla vernisáž výstavy Michaela Marčáka. Znal jsem Michaela jen z drobné korespondence, která vznikla z mého obdivu k jeho karikaturám. Na výstavě se naskytla možnost osobního seznámení.

Přišel jsem za ním, když skončily úvodní řeči. Vyměnili jsme několik slov a já se zeptal, jak se daří jeho ženě. V posledním dopisu mi totiž napsal:

"Vážený příteli, mne není třeba ani litovat ani obdivovat. Celý život jsem se o někoho staral, takže to mám 'v krvi', a pokud jde o mou milovanou ženu, měl jsem a mám ji pořád strašně rád. Její nemoc nepostihuje mozek, ale svaly, takže je mi stále tak příjemnou družkou v životě jako před těmi 25 roky. Je to vztah, který lze jen závidět."

Nemohl jsem vědět, že se její čas navršil. Odpověděl skoro nezúčastněně: "Moje žena mi umřela v náručí 14. května." Pak se mezi nás vklínila televizní kamera a reportérka a nebyl čas na víc než na několik zdvořilostí při jeho odchodu.

Chystal jsem se mu napsat po příjezdu do Kanady, ale teď již je pozdě. Jisté je, že Bl ztratily část své tváře.

Sýrie je hromosvodem mezinárodního napětí - jako Španělsko 30. let

14. 7. 2012

čas čtení 3 minuty

Od začátku povstání proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi v březnu 2011 bylo zabito asi 16 000 lidí. Posledními oběťmi je 200 zabitých ve vesnici Tremseh v severní provincii Hama. Ve čtvrtek byla vesnice obklíčena a poté bombardována dělostřelectvem a raketami z bitevních vrtulníků. Všichni přeživší byli jednotlivě popraveni alávitskými milicemi rekrutujícími se z místních vesnic. Čtyřicet obětí bylo nalezeno mrtvých v řece.

Sýrie použila vrtulníků a tanků při "masakru" v Tremseh, potvrzuje OSN

14. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéf monitorovací mise OSN v Sýrii konstatuje, že vrtulníky a tanky byly použity při útocích na město uprostřed země před masakrem, při němž podle odhadů ve čtvrtek zahynulo více než 140 osob.

Generál Robert Mood, který řídí monitory OSN v Sýrii od dubna, uvedl, že jeho jednotky jsou připraveny vstoupit do města Tremseh, pokud tam bude dodržováno příměří. Dodal, že monitorovací jednotky rozmístěné v této oblasti osobně potvrdily, že v Tremseh byly ve čtvrtek použity těžké zbraně.

V pátek pozorovatelé z OSN uvedli, že nebyli schopni spojit se s místním vojenským velitelem odpovědným za Tremseh a byl jim odepřen přístup do oblasti. Dodali, že syrské letectvo "dál útočí ve velkém měřítku na obydlené městské oblasti" a že pozorovatelé zaznamenali více než 100 výbuchů "při pokračující vojenské operaci".

Obyvatelé tohoto malého města s asi 6000 obyvateli uvedlim že po mnoha hodinách ostřelování na ně zaútočili ozbrojenci z oblastí mimo město. Syrské úřady z násilí obviňují "teroristy".

Podrobnosti v angličtiněZDE

New York projevuje náhlý zájem o maďarskou literaturu

14. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

V New Yorku se nedávno konalo čtení z díla maďarského romanopisce László Krasznahorkaie. Jeho první román Sátántangó, napsaný v osmdesátých letech, právě vyšel v pěkném vydání v nakladatelství New Directions. Krasznahorkai píše o zoufalství a o metafyzické stázi, částečně připomíná Kafku, částečně Becketta, zároveň je v jeho románu spousta komedie. Ve filmovém světě ho oslavují za jeho spolupráci s režisérem Bélou Tarrem, jehož dílo (včetně sedmihodinové adaptace románu Sátántantó se často označuje za "nekompromisní"), píše Hari Kunzru v deníku Guardian.

Na čtení v New Yorku bylo narváno. Lidé seděli i na zemi a na schodech. Publikum bylo drtivou většinou mladé, tu a tam byl nějaký postarší maďarský emigrant. Když přišel Arazsnahorkai, přivítal ho dlouhý potlesk.

ANALÝZA - ČTENÍ NA VÍKEND

EXKLUZIVNĚ "Co bylo ukradeno, musí být vráceno" aneb právní rozbor k problematice restitucí církevního majetku

13. 7. 2012 / Karol Hrádela

čas čtení 155 minut

ŠOK│ Advokát JUDr. Karol Hrádela se v minulých měsících velmi obsáhle zabýval církevními restitucemi. Napsal o nich rozsáhlou analýzu. Částečně byl text citován při projednávání církevních restitucí v Parlamentu. O zveřejnění komplexního textu doktora Hrádelu Britské listy požádaly. Svolení dostaly. K dotazu, co považuje za nejzajímavější bod probíhající diskuse o církevních restitucích v Parlamentu, dnes Hrádela exkluzivně Britským listům sdělil:

Nejzajímavější je, že se tvrdí, že nebyla vyplácena náhrada za údajně zestátněný církevní majetek, přičemž nikdo se nezabývá prověřením tohoto tvrzení z důvodové zprávy. Očekával bych, že budou vyvráceny názory, že náhrady byly poskytnuty alespoň v některých případech, tak, že se dozvíme, že a kdy a kým byly prověřeny náhradové knihy, archivní dokumenty Národního pozemkového fondu při Ministerstvu zemědělství a fondu pozemkových reforem a majetkové podstaty pozemkových reforem. Studujeme-li totiž archivní dokumenty jak církevní, tak i vládní, jsou o tomto tvrzení více než vážné pochybnosti. Konec konců o tom, že náhrady byly vyplácené, psal i profesor Pavlíček...
Druhým postřehem je snaha prosazovatelů církevních restitucí se vyhnout odborným diskusím a jejich neochotě odpovědět na konkrétní otázky, jak se stalo i na Žofínském fóru k církevním restitucím.
Účelovost tvrzení o charakteru církevního majetku a tom, komu patřil a jak se s ním mohlo nakládat, a změny v názorech na charakter majetku, popírání, že o církevním majetku jako účelovém majetku do značné míry rozhodoval stát.

Církevní majetek vynesl státu 220 miliard Kč

14. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Podle modelových propočtů Národohospodářského ústavu vynesl státu církevní majetek za šedesát let 220 miliard korun. A za tu dobu dal stát církvi sedmdesát miliard. Čistý zisk pro státní kasu za čtyřicet let totality a dvacet let demokracie tedy činí -- 150 miliard korun. Pokud tedy během dalších třiceti let vrátíme církvi majetek v hmotné i finanční podobě za 135 miliard, rozhodně nejde o přemrštěný dar, jak í tvrdí komunisté. A bohužel i někteří sociální demokraté, míní Ivo Mareš.

ODS uchránila ČEZ před NKÚ

13. 7. 2012

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva Ekologického právního servisu

Vládní koalice po půlročním jednání vyřešila spor o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Pravomoci NKÚ zřejmě budou rozšířeny i na obchodní společnosti ovládané státem, kraji a obcemi, čemuž se dlouho bránila ODS. ODS ovšem vyjednala výjimku: NKÚ nebude smět do společností kótovaných na burze, tedy do ČEZu. Změna ústavy dnes pravděpodobně bude schválena ve třetím čtení.

Moc bezmocných

13. 7. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Nemohu nereagovat na článek Jana Paula "Proč taková nenávist", v němž kritizuje údajné zaujetí Britských listů proti církvím.

Celým článkem pana Paula se nese slovo "nepochopení". Pan Paul nechápe, kde se bere nenávist proti církvím. Pan Paul směšuje víru a církev a píše o "nepochopení podstaty víry". Co je ale horší, pan Paul nespatřuje nic škodlivého na tom, jak se o demonstrujících pan kardinál Duka vyjadřuje a nenachází v jeho projevu slovo "lůza" či "ochlokracie". V takovém případě je vhodné dát na toto místo odkaz, kde lze projev pana Duky najít: ZDE

Osud pravice v Česku

13. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nejsem pravicový volič, většinou jsem volil ČSSD, volil jsem také Zelené, ale v roce 2010 jsem volil proti Paroubkovi ODS. Naletěl jsem tehdy Nečasovi a možnosti reformy a obnovy ODS. A nepočítal jsem, že TOP09 bude mít tak výrazný úspěch, aby mohla představovat rozumnou (např. proevropskou, od komunální korupce oddělenou, protiklausovskou) alternativu k ODS.

Agentura Moody's snížila rating italských dluhopisů

13. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Moody's Investors Service dnes snížila rating italských dluhopisů z A3 na Baa2, s negativním výhledem. Podle firmy je pravděpodobné, že země bude muset čelit dalšímu prudkému nárůstu nákladů na vypůjčování peněz, nebo dokonce úplně ztratí přístup na finanční trhy. Také krátkodobý výhled se zhoršuje kvůli slabému růstu a vyšší nezaměstnanosti. 

Podrobnosti v angličtině:  ZDE

Monitor Jana Paula:

Proč taková nenávist?

13. 7. 2012 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty

Nevím co se děje, nevím proč Britské listy publikují tak nenávistné články proti církvím, především proti katolické, články jednostranně zaměřené bez pochopení smyslu, proč tato instituce existuje, nevím proč publikují nezdvořilé vyjadřování Štěpána Kotrby, že třeba rada České televize je tak blbá. Kde zůstala střízlivost a umírněnost? Otázka restitucí přece není o tom nic jim nedat a nic jim nevěřit, to je primitivní, hloupé, a nesmírně povrchní nepochopení podstaty víry, pod toto se podepisují Britské listy? Kde je vyváženost?

27749

Patrik Kroščen: Až budu dospělý, chci být policistou

13. 7. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Když sledujeme nejrůznější chvaty a výkopy Patrika Kroščena, vše ve stylu kung-fu, musíme říct -- jó, ten umí. Pozoruhodné je, že Patriku Kroščenovi je teprve devět let. Chodí do druhé třídy základní školy na Nábřeží v Havířově, kde od loňska bydlí. Do Havířova se přistěhoval spolu s rodiči z Bohumína, kde se také narodil. Patrikův třiatřicetiletý otec, který s rozhovorem vydatně pomáhal, se jmenuje také Patrik a pracuje jako strojník/technik. Patrikova dvaatřicetiletá matka Kateřina se vyučila švadlenou a prodavačkou, momentálně je v domácnosti. Oba pochází z dělnických rodin, vyrůstali jako děti v bohumínských sídlištích.

Patriku, když zrovna netrénuješ, co vlastně děláš?
No, když je hezké počasí, rád hraju s kamarády fotbal a hokej. Jinak se rád dívám na seriál Avatar Aang nebo si zahraju hry na playstationu, případně na počítači.

Český klérus jako světový hráč

13. 7. 2012 / Miroslav Polreich

čas čtení 4 minuty

Všichni známe a uznáváme (i když je převládající vztah k církvím v naší společnosti mírně řečeno vlažný) určitý význam církví, pokud ho plní, v oblasti sociální a snad i při podpoře a hledání vzájemného porozumění. Potud v pořádku, ale církevní hodnostáři si uvědomují i jinou svoji politickou sílu. V přeneseném smyslu sílu „Stalinových divizí“. A tak se stalo, že právě český klérus dokonce v přímém protikladu se stanoviskem Vatikánu podpořil agresivní válku v Iráku. Podívejme se na celou věc trochu blíže.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

33334