John Major: Murdoch ode mě chtěl, aby Británie odešla z EU

13. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Při výslechu během Levisonova vyšetřování praktik britského tisku uvedl bývalý britský konzervativní premiér Sir John Major, že tři měsíce před všeobecnými volbami, které prohrál, v únoru 1997 mu řekl Rupert Murdoch, vlastník velkého mediálního impéria, ať změní politiku své vlády vůči Evropské unii, přesně řečeno, at z EU vystoupí. Jinak, pohrozil Murdoch, jeho tisk Konzervativní stranu nepodpoří ve volbách. Murdoch předtím svědčil u téhož vyšetřování, že po Johnu Majorovi "nikdy nic nechtěl", mínil tím podle Majora zřejmě nic, co by mu zajistilo osobní prospěch.

John Major požadoval, aby vláda zavedla přísnou regulaci tisku. Mimo jiné chce, aby za pomlouvačné články, případně zveřejněné britských tiskem, nesli podle zákona osobní odpovědnost vydavatelé novin.

Proti praktikám Murdochova tiskového impéria ostře vystoupil v minulých dnech i bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown. Murdochův bulvární deník The Sun publikoval - proti vůli Gordona Browna a jeho manželky - informaci, že jejich malý syn má vážnou dědičnou chorobu.

Z Levisonova vyšetřování vyplynulo, že všichni premiéři britských vlád z poslední doby se Murdochova vlivu silně obávali a tak se ho předcházeli soukromými večeřemi a předstíráním přátelství.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6899

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2012