Berlín a Athény zahájily válku nervů

10. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Němečtí ministři varují, že Řecko bude muset opustit eurozónu, pokud nesplní podmínky záchranného balíčku v hodnotě 130 miliard euro

Mezi Berlínem a Athénami vznikla válka nervů ohledně eura. Němečtí politikové varovali Řecko, že pokud odmítne splnit podmínky záchranného balíku, stane se možná první zemí, která bude vyloučena z eurozóny.

Zdá se to být záměrně zorganizovaná hrozba Řecku, kde se radikálnímu levicovému politickému předákovi Alexisovi Tsiprasovi nepodařilo sestavit vládu. Dva němečtí ministři poprvé otevřeně začali mluvit o tom, že Řecko bude muset opustit eurozónu.

Athény mají ve čtvrtek obdržet z EU 5,2 miliardy euro, ale některé země nechtějí peníze Řecku poukázat kvůli tamějšímu politickému chaosu. Nakonec bylo v Bruselo rozhodnuto, že asi 80 procent této částky bude přece jen Řecku předáno.

Více než polovinu této částky Řecko vlastně musí příští týden eurozóně vrátit - do Evropské centrální banky a dalších bank v eurozóně v rámci fiskální dohody uzavřené v březnu.

"Přejeme si, aby Řecko zůstalo v eurozóně, ale dohodnuté reformy musejí být realizovány," řekl Guido Westerwelle, německý ministr zahraničí. "Jestliže Řecko zastaví své reformy, nebudou mu odpovídající peníze vyplaceny."

Německý ministr financí Wolfgang Schaüble řekl totéž: "Řecký národ ví, co musí udělat," řekl. "Většina Řeků si přeje zůstat v eurozóně. Podmínky pro to jsou splnění fiskální dohody. Jinak to nejde."

V Řecku se pravděpodobně budou muset konat nové volby, protože Tsiprasovi se nepodařilo přesvěčit šéfy jiných politických stran, aby s ním utvořili vládu. Tsipras se pokusil sejít se s nově zvoleným francouzským prezidentem Hollandem, ale jeho žádost o schůzku s ním byla odmítnuta.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11243

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2012