Go, angažovaní čmáralové

23. 2. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 5 minut

"Někdo z přispěvatelů Blistů navrhl s nadsázkou zřízení tuším "klubu angažovaných čmáralů", kteří by se nebáli jít za svůj postoj a vyjádření třeba i do vězení," sdělil mi Roman Smetana, jehož jsem kontaktoval v souvislosti se zřízením webových stránek jeho přátel.

"Mé jméno nikde figurovat nemusí, jsem jen jeden z mnoha hráčů této interaktivní hry a jsem spokojený se svou malou rolí. A tak to má být, neb z těch, co touží po stále větších rolích, se stávají diktátoři," dodal.

Roman Smetana mi při té příležitosti přeposlal dopis Ondřeje Gabriela, poradce předsedy Senátu Milana Štěcha a svou odpověď na něj.

Cituji s jeho souhlasem:

Vážený pane Smetano,

píši Vám z pověření předsedy Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha. Zajímá se o Váš případ a rád by Vám nějakým způsobem pomohl, např. podáním žádosti o milost prezidentu republiky, veřejnou angažovaností, příp. jinou formou, která by Vám byla blízká a která by vyhovovala Vašim představám. Nechce ale nic dělat bez Vašeho vědomí. V případě, že budete mít zájem, spojte se se mnou a já zajistím vše potřebné. Vaši kauzu sleduji od samého začátku a velmi s Vámi sympatizuji.

S pozdravem

Ondřej Gabriel

Zdravím Vás pánové Gabrieli a Štěchu,

děkuji za Váš zájem o mou kauzu. Chápu, nesoudná ODS s nesoudnou soudkyní si naběhly na vidle, tak proč neuhrát nějaký ten politický bod, že. Vyvázli jste jen o chlup, i představitelé ČSSD skončili s přimalovanými tykadélky, naštěstí nikoho z Vaší strany nenapadlo věc zažalovat. Pomohla tomu zřejmě i skutečnost, že malůvky z Vaší propagace šly umýt, zatímco z propagace ODS se smývala všechna špína,.. úplně všechna :)

K možnosti prezidentské milosti jsem se vyjádřil již pro MF Dnes v tom smyslu, že od zloděje ji nepříjmu. Na svém stanovisku trvám a dodávám, že již slovní spojení 'žádost o milost' se mi příčí. Nepotřebuji o nic žádat, vystačil bych si s obyčejnou spravedlností. Ta ale v tomto případě dostala na frak.

V mé kauze již nijak zasáhnout nelze, všichni si ji musíme vychutnat až do konce. Budu ale velmi rád, pokud se zasadíte o osvětu mezi politickými stranami i mezi svými spolustraníky, aby již propříště vnímali takovýto způsob vyjádření občana za přirozený a dokonce i pro Vás prospěšný!

Prospěšný proto, že dochází k vybití oprávněného znechucení na Vašich podobiznách a ne přímo na Vás. Většina národa má politiky - troufnu si tvrdit - za šašky, tykadla Vám tedy náleží právem, zvykněte si.

Reklamní plochy politických stran jsou - jsem přesvědčen - perfektním místem pro takovéto vyjádření, pro komunikaci s politiky, pro zpětnou vazbu.

Na závěr bych Vás chtěl požádat, abyste se zasadili o ochranu brouků všeho druhu. Levicová politika by měla být i zelená.

S přáním poklidného dožití volebního období

Roman Smetana

Nejsem si popravdě řečeno jist tím, zda chtěl Milan Štěch svou nabídkou uhrát nějaké politické body pro ČSSD, z tónu jeho dopisu podle mne vyplývají určité sympatie a snaha pomoci.

Jeho stranický kolega Zdeněk Škromach si ostatně tykadélka údajné solidarity se Smetanou přimaloval na svou digitálně vyčištěnou fotografii sám.

To by si ovšem museli pánové vyříkat mezi sebou. Jestliže R. S. takto na nabídku odpovídá, asi k tomu má své důvody. Jedním z nich konečně může být i postoj sociálně demokratického poslance Stanislava Křečka, jemuž na jeho článek v Blistech odpověděl způsobem typicky vlastním. Nakolik zdařile, posuď čtenáři sám.

Klub angažovaných čmáralů je jistě hezká věc, obávám se však, že v jistém věku už nebude tato forma vyjádření stačit. Jsou ovšem i jiné formy protestu a stačí je jen s odkazem na občanská práva použít.

Ve věci Romana Smetany se na internetu objevila petice, požadující "zastavení jeho trestního stíhání". R. S. jsem oslovil s nabídkou text petice zpřesnit a adresovat ji ministrovi spravedlnosti jako podnět ke stížnosti pro porušení zákona.

Roman Smetana však zjevně chce svůj postoj podtrhnout tím, že jej dotáhne do konce: "Domnívám se, že vzhledem k absurditě trestu, by bylo vhodné pokračovat absurdními prostředky. Například ve stylu "brigáda kapitalistické práce požaduje přísný trest pro zrádce", apod. Tuším, že petice požadující trest smrti již koluje," napsal Roman Smetana. Jeho vrstevníkům ostatně není tato myšlenka cizí.

0
Vytisknout
10419

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2012