Soud: Objekt nabízející propriety Ku Klux Klanu patří černošské církvi

4. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Po dlouhé právní bitvě mezi černošskou církví z Jižní Karolíny a členy Ku Klux Klanu soudce rozhodl, že církev vlastní budovu, kde členové klanu prodávají své róby a trička.

"Baptistická církev nových začátků" je tedy právoplatnou majitelkou objektu, v němž se v současnosti nachází tzv. Redneck Shop provozující muzeum klanu a prodává klanové róby a rasistická trička. Soudce stanovil, že majitel obchodu zaplatí právní náklady církve ve výši přes 3 300 dolarů.

Od roku 1996 je Redneck Shop provozován ve starém kině v Laurensu, městě asi 140 km severozápadně od Columbie pojmenovaném po obchodníkovi s otroky z 18. století Henry Laurensovi.

O rok později se majitelem budovy stal reverend David Kennedy a jeho církev, a to díky členovi klanu, který byl uvnitř vlastní skupiny zapleten do nenávistných sporů s majitelem obchodu kvůli ženě. Údajně se u něj pak vyvinul "duchovní vztah" ke Kennedyho církvi.

Nicméně finální rozsudek kromě potvrzení převodu vlastnictví také stanoví, že veterán Ku Klux Klanu Howard může v budově černošské církve až do smrti provozovat svůj rasistický obchod.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6616

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2012