Euforii ze záchrany eura ohrožuje pád Portugalska do "řeckého víru"

31. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Monetární kontrakce v Portugalsku alarmujícím způsobem zesílila a začíná napodoboval vzorec, který byl k vidění v Řecku před tím, než se jeho ekonomika vymkla kontrole. To vzbuzuje obavy, že dohoda uzavřená na summitu EU minulý týden může být brzy smetena rychle se odvíjejícím sledem nových událostí.

Údaje Evropské centrální banky ukazují, že depozita kategorie M1 (zahrnující peníze v oběhu, cestovní šeky a nebankovní poukázky, vklady na požádání, OCDs) v Portugalsku za posledních šest měsíců meziročně klesly o 21% a v září navíc zaznamenala další pokles.

"Zdá se, že Portugalsko padlo do řeckého víru a monetární trendy se ostře zhoršily ve Španělsku, s poklesem o 8,4%," říká Simon Ward ze společnosti Henderson Global Investors. Podle něj musí ECB "okamžitě" snížit úrokové sazby a musí zahájit kvantitativní uvolňování v rozsahu 10% HDP eurozóny.

Údaje o M1 depozitech zahrnujících hotovost a běžné účty experti sledují coby indikátor stavu ekonomiky šest až dvaáct měsíců dopředu. V každm stádiu současné krize počínaje rokem 2007 šlo o přiměřený varovný signál.

Zdá se, že směs úsporných opatření a monetárního přitvrzování ze strany ECB na počátku roku způsobila ekonomický pokles v iberském regionu. "Trendy nejsou tak strašné jako v Irsku a Itálii, což naznačuje, že obě země lze zachránit, pokud bude ECB agresívně jednat," říká Ward.

Smršťování peněžní nabídky je pro vysoce zadlužené země nebezpečné. Portugalský veřejný a soukromý dluh dosáhne napřesrok 360% HDP, což je mnohem více než v Řecku.

Premiér Pedro Passos Coelho byl chválen lídry EU za úsporná opatření naordinovaná EU a MMF, nicméně tato politika vrhá zemi hlouběji do bažiny a má za následek špatnou dluhovou dynamiku.

Dohoda z minulého týdne nemá za účel vyrovnat se s touto hrozbou. Vychází pouze z předpokladu, že zásadním problémem je výhradně samotné Řecko.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9732

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2011