Nejsou rebelové jako rebelové

22. 8. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Letošní výročí událostí ze srpna 68 zpestřila ČT2 a ČT24 novým dokumentem: "Invaze 1968. Ruský pohled". Autora a režiséra Josefa Pazderky. Sovětští disidenti vyprávěli, jak prožívali v SSSR vstup vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR, a také, jak inspirativní pro ně bylo Pražské jaro. Jak ráno "utíkali" pro Rudé právo či Literární noviny, jak se učili česky, a to všechno proto, že v událostech v naší zemi viděli možnost budoucího vývoje socialismu v SSSR. Je až dojemné, když posloucháme jejich slova: "Československo jsme tehdy milovali!"

Autor dokumentu prožil poslední léta v Ruské federaci a měl tedy dostatek času, aby shromáždil výpovědi bývalých sovětských disidentů a také aktivních účastníků invaze vojsk Varšavské smlouvy. Mohli jsme slyšet slova zklamání od těch, kteří si upřímně přáli polidštění socialismu, a pak upřímná slova vojáků, kteří dodnes zůstávají přesvědčeni o smysluplnosti tehdejší mise. Pro průměrného českého maturanta něco neskonale nepochopitelného. Zvláště když....

...do Prahy opět přicestoval bývalý sovětský generál Eduard Vorobjov. V srpnu 1968 přijel jako velitel s rudoarmějci z NDR, a byl také posledních sovětským vojákem, se kterým se loučil Michal Kocáb v roce 1991. Nyní se vítali na letišti objetím a políbením. Snad k tomu dal větší podnět ruský občan, ale nedomnívám se, že Michal Kocáb nebyl na tuto možnost připraven. Zmíněný osobní rozměr setkání do značné míry koriguje negativní konotace pojmů "okupant, okupace".

Hlavní televizní stanice ČT1 umožnila dnes, tj. 21.srpna, případným zájemcům o televizní zábavu možnost spatřit filmový muzikál Filipa Renče z roku 2001 "Rebelové" - ukázka naprostého neporozumění české kulturní minulosti. Oceněný Českými lvy za kostýmy a zvuk. Stejně jako Pelíšky i Rebelové končí událostmi spojenými se vstupem spojeneckých armád na naše území. Vše v hudebním aranžmá retropísní z 60. let, sponzorsky zajištěné od firem Bosch, Junkers a rozhlasové stanice Hlas Ameriky. Jak naschvál se mi na monitoru objevil aktuální dokument a v hlavních rolích byli znovu "rebelové". Lybijští. Oznámili, že zabili 31 Kaddáfího vojáků a 42 zajali. Lybijský plukovník na rebely odpálil sovětskou střelu Scud.

0
Vytisknout
10258

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2011