Situace na Severním Kavkaze se vyostřuje, hovoří se o válce

1. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Situace na Severním Kavkaze se nadále vyostřuje. Za sedm měsíců letošního roku se zde v ozbrojených střetech a teroristických útocích stalo obětí 812 osob. Z 405 zabitých bylo 89 civilistů. Vznikají stále další struktury pro boj s terorismem a jejich pravomoci se překrývají, avšak bezpečnostní situace v zemi se nezlepšuje, a na Severním Kavkaze je dokonce čím dál horší. Letos zde bylo zabito už 200 povstalců a životem zaplatila také zhruba stovka vojáků a představitelů silových složek.

Experti přitom tvrdí, že na Severním Kavkaze probíhá vlastně skrytá občanská či partyzánská válka. Takový názor vyjádřil například zástupce předsedy bezpečnostní komise Státní dumy Gennadij Gudkov, který se odvolává na materiály bezpečnostní služby FSB.

Nejen na Severním Kavkaze, ale i v jiných oblastech Ruské federace existují náboženské a národnostní spory, které představují prapříčiny extrémistických a teroristických aktivit. Ruští experti se domnívají, že je třeba, aby se problematika vrátila do rukou FSB a původních prezidentských orgánů a aby jednotlivé pravomoci nepřecházely na ministerstvo vnitra. (Není ovšem vůbec jasné, jak by mohla FSB "vyřešit" náboženské a národnostní rozpory - pozn. KD.)

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10050

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2011