Česká politika je odrazem hlouposti a prohnilosti české veřejnosti

13. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jak je to jiné v Německu a v Česku! Kdysi jsem poukazoval na rozdílný osud Jiřího Čunka a bavorského premiéra Stoibera. Teď čtu o německé europoslankyni (Silvana Koch-Mehrin) a německém ministrovi obrany (Karl-Theodor zu Guttenberg), kteří odstoupili ze svých funkcí kvůli podezření z plagiátorství. Kolik českých politiků je podezřelých z mnohem horších nepravostí, a přesto bohorovně setrvávají ve svých funkcích a nic s nimi nehne.

Je to chyba zejména veřejného mínění a českých médií, která jsou vůči politikům obecně servilní a opatrná, nedovedou do nich tepat s opravdovým rozhořčením a sarkastickou vervou. Jak je možné, že ODS má podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění 16,3%, když ji reprezentuje tak neschopný premiér a jejím ideovým šéfem je Drobil? Jak je možné, že TOP09, totiž strana, kterou vede člověk, jenž je přesvědčen, že politikům nejde v politice o nic jiného než o ekonomický vliv, má stále ještě 14,3%? A Věci veřejné - jak je může ještě někdo volit?

Vzpomínám si, že když v Německu na kancléře-sjednotitele H. Kohla prasklo, že používal k financování CDU nezákonných zdrojů, preference této staré, obrovské a vážené strany u německé veřejnosti klesly na cca 5% a zdálo se, že hrozí její zánik. Kohl musel odejít z politiky a skrýt se do ústraní. Strana se k němu přestala hlásit. Totéž se mělo stát V. Klausovi v roce 1997, kdy čelil těm samým problémům s nezákonným financováním ODS. Jenže česká veřejnost Klause podržela a nakonec se s pomocí Grosse a komunistů stal i prezidentem s vysokou mírou důvěry u veřejnosti. Jinými slovy řečeno: česká politika je odrazem hlouposti a prohnilosti české veřejnosti.

0
Vytisknout
18542

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2011