Parlamentní strana jako podnikatelský záměr, to je novum

9. 4. 2011 / Boris Cvek

Myslím, že se Milan Daniel dopouští velké chyby, a nejen on, když se snaží současnou aféru nějak "znormalizovat" a ukázat, že za ni mohou i jiní "pavouci". A že jde vlastně o dlouhodobou systémovou chybu české politiky. Jistě, český politický systém není zdaleka ideální. Ale zatím nikdy tu nebylo něčím normálním, standardním, že boháč dává půjčky ústavním činitelům v obálkách a ještě se k tomu hlásí veřejně na tiskové konferenci s Hradem za zády.

Ještě nikdy jsme tu neměli parlamentní stranu jako podnikatelský záměr jednoho byznysmena, který chce své ekonomické zájmy zcela neomaleně a se skvadrou slouhů (z nichž jeden je bývalý investigativní novinář a zároveň současný ministr vnitra, který veřejně na tiskové konferenci úkoluje policii, k jakému výsledku má dospět v případě jeho vlastního trestního oznámení!) nechat vrůst jako rakovinu do politického systému.

Bárta i John klíčová slova pro celý současný superskandál řekli sami na tiskových konferencích, vyšla přímo z jejich úst. To není žádný komplot, žádný boj nějakých skrytých zájmů proti nim - oni prostě sami svými ústy řekli to, co řekli, a co - kdyby to tak mělo zůstat - je konec demokracie a začátek otevřeného odkupování všech práv a svobod bohatými lidmi.

Ve státě, kde vládne Bártovo a Johnovo uvažování, nemůže zároveň platit žádná demokratická ústava, ta se stává jenom cárem papíru a Potěmkinovou vesnicí.

Od nynějška jakýkoli byznysmen může beztrestně statisíci korun v obálkách korumpovat kohokoli (ústavní činitele především), kdo si bude chtít "vypůjčit" peníze, od nynějška každý ministr vnitra může podávat trestní oznámení s tím, že veřejně na tiskové konferenci poručí policii, s jakým výsledkem má skončit vyšetřování.

Ta Johnova a Bártova slova byla pronesena na veřejnosti, přímo na tiskových konferencích a jsou zachycena na videozáznamech, každý si je může znovu pustit. Nepřipouštějí žádnou jinou interpretaci.

A v tom ohledu je současná aféra kolem VV opravdu nesouměřitelná s čímkoli, co se tu stalo od roku 1989. Novináři, politici a politologové by to měli takto zdůrazňovat a analyzovat a nepřipustit, aby se opravdová vážnost celé situace rozplynula v různých teoriích spiknutí a ve srovnávání hříchů Vondry a jiných s Bártovou půjčkovou demokracií.

Bárta a John mění celý ústavní systém. Jsem zejména vděčný Bohuslavu Sobotkovi a Lubomírovi Zaorálkovi, že to pochopili a zaujali kategorický postoj. Opravdu, slovy Zaorálka, tu dnes jde o zcela otevřené "tunelování demokracie".

Náš odpor vůči ODS nebo TOP09 nebo vládě nebo zkorumpovanosti celého politického systému by neměl zatemnit naše mozky natolik, abychom nepochopili, že nyní se stalo něco, co opravdu nemělo dosud obdobu a proti čemu se musí postavit celá politická scéna a celá veřejnost, myslí-li to aspoň s formální demokracií v tomto státě trochu vážně. To, řekl bych, Milan Daniel a mnozí další vůbec nepochopili.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.4. 2011