Antifašistický festival May Day 09 příjemně překvapil

2. 5. 2009 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Zatímco prvomájově naladěných komunistů se sešly 1. května na Výstaviště necelé dvě tisícovky (a antikomunistických provokatérů slabých dvacet), tisícovka lidí vítala mítink ČSSD na Žofíně. Rudé bylo pomálu a nahradila ji dechovka, oranžová byla precizně organizovaná. Ale projevy politiků splývaly. Nikdo z nich nepřipomenul památku chicagských dělníků a anarchistů, První máj všichni pojali jako předvolební mítink svých stran. Paroubek vyčítal komunistům neschopnost v minulosti, komunisté sociálním demokratům zase nedůslednost v přítomnosti i nedávné minulosti... Snad už to tak dokonce i lidé chápou... Antifašistický večer na smíchovské Císařské louce byl ale jiný. May Day 09 se proměnil v jednu největších alternativních akcí v Praze za posledních několik let (hned po MMM 2008). Kultura zde byla jiným jazykem politiky a politika se stala kulturou. Na šest tisíc mladých lidí, desítky muzikantů a DJ's, desítky stánků s nahrávkami kapel z celé Evropy, triček, nášivek a placek, přednášky i promítání filmů, zaplnily prostranství tak, že už moc místa nezbylo.. Vše prosté poplatků OSA a jiných vyděračských organizací. Přišly i mámy s malými dětmi v kočárcích, celé rodiny. Free kultura si udělala svátek na podporu netolerance vůči neonacismu a neonacionalismu. A těch šest tisíc lidí se zde free cítilo a chovalo.

Desítka pořádkových policistů neměla práci, stejně jako těch několik tajnejch z protiextremistického a z kriminálky. O ochranu se totiž staralo několik desítek mladých mužů v černých mikinách a černých brýlích. Předpokládám, že několik hloučků postávajících a posedávajících by se změnilo v případě napadení prostoru neonacisty ve velmi akční bojovou jednotku. Vzhledem k vybavení vysílačkami předpokládám i velení a mobilizaci záloh... Zábava bez státního dozoru probíhala nejspíš až do rána, na louce nevadila nikomu. Nejpestřejší a nejautentičtější kultura, nejtolerantnější a vzdělané publikum. Málokdo přišel jenom za muzikou... Politika v tématickém zaměření i v projevech přednášejících se nedala přehlédnout, ale byla myšlena bez mocichtivého prvku soutěže o volební hlasy. Sešli se tu všichni od pravého středu přes krajní levici až po anarchisty, bytostně odmítající veškeré autority. Od hippies, squatterů a travellerů, přes vyznavače punku až po milovníky free tekna. Přišli vysokoškolští studenti i pedagogové. AFA ve spolupráci s dalšími se ukázala jako vynikající promotér i organizátor. Vstupné dobrovolné, ceny mírné. Snad jen podcenění žízně - na každé pivo se stály dlouhé fronty.

Kníže Schwarzenberg v demisi se kupodivu nebál přijít také. A pořadatelé se divili, když jim jako dobrovolné vstupné nechal tisícovku a nazpět nechtěl. Nicméně - jak už to bývá v médiích pravidlem, všechno je jinak, i když respektujete pravidlo dvou nezávislých zdrojů. Michal z AFA Praha mi totiž napsal:

on si nekdo z lidi na vstupu delal legraci a rozsirilo se to mezi poradateli, takze jste takovou zpravu opravdu mohl zaslechnout, ale jako clovek co celou dobu sedel na vstupu u kasicky muzu tohle informaci naprosto jiste vyvratit. ... Velice vas proto prosim, odstrante tuto informaci - jednak to neni pravda, druhnak to neni dobre PR, ackoli si treba myslite neco jineho...

PR nedělám, informaci neodstraním, nicméně k ní přidávám ještě jednu. A čekal bych od knížete v demisi, že pošle tu tisícovku dodatečně, pokud ji do kasičky nehodil. Od šlechtice by se to slušelo.

Autor této zprávy respektoval tentokrát přání pořadatelů, a protože byl hostem v uzavřeném prostoru, kde pravidla určovali oni, a nikoliv na veřejném prostranství ulice, nechal tentokrát fotoaparát doma.

0
Vytisknout
8632

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2009