Svátek práce v Plzni

1. 5. 2009 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

V Plzni se slaví 1. máj již několik let stejným způsobem, takže ani není třeba nějak zvlášť upozorňovat publikum, které prvomájové akce pravidelně navštěvuje.

KSČM má vyhrazen prostor "U Branky" v okruhu městských sadů poblíž vědecké knihovny. Místo vyhovuje počtu návštěvníků asi 200 až 300 lidí, kteří přišli za pěkného počasí i letos. Od půl desáté vyhrávala hudba a v deset státní hymna z reproduktorů zahájila manifestaci. Hlavním řečníkem byl poslanec a kandidát do EP Miroslav Ransdorf.

Ve svém projevu několikrát zdůraznil schopnost českého průmyslu překonat krizi společnou prací dělníků, techniků a manažerů za vhodných pomocných opatření státu. K tomu je nyní příležitost změnou vlády, když ta dosavadní spíše překážela. Slavnost ukončila Píseň práce, hraná rovněž z reproduktorů.

Plzeňská ČSSD pořádá již více než deset let 1. května oblíbenou lidovou veselici s atrakcemi hlavně pro děti na louce u rybníku Šídlovák. Politika se odbude jen krátkými proslovy na začátku, které jsou spíše přáním dobré nálady a hezkého počasí.

Večerní bouřka trochu pokazila stavění máje v předvečer Svátku práce, ale 1. máj přivítal lidi přívětivě. Slavnost se koná v duchu venkovských poutí v sousedství největšího plzeňského sídliště Lochotín a je místními obyvateli velmi oblíbená. Atrakce a stánky připravují místní funkcionáři, mezi nimiž letos opět přibylo mladých pomocníků. Z politiků přišli paní Milada Emmerová, hejtmanka plzeňského kraje, senátor za Plzeň Jiří Bis a poslanec Václav Šlajs.

Louku lemovaly portréty kandidáta do EP Petra Osvalda, jehož zářící obličej sloužil také při dětské soutěži v házení šipek jako terč. Je prý to jen legrace a té bylo při veselé a pohodové oslavě 1. máje v Plzni jistě dost...

0
Vytisknout
8325

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2009