Holešovský karbanátek, aneb Nakupujte u odborníků

16. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Tento text určitě neusiluje o to stát se všestranným zhodnocením fenoménu zvaného "Holešovská výzva"; a to jednoduše proto, že v danou chvíli zůstává ve hře opravdu příliš mnoho neznámých. Namísto toho předkládám stručnou trojitou sondu do aktuální problematiky. První zkoumání začíná konstatováním faktu, že se Holešovské iniciativě právě podařilo přivést do ulic na české poměry nebývalý počet nespokojených lidí. Druhé vychází ze skutečnosti, že nejméně jeden bod v seznamu požadavků Holešovické iniciativy je opravdu velmi problematický. A třetí se týká málo potěšitelného faktu, ža většina vyjádření příznivců holešovských, která ke mně osobně dorazila, se vyznačovala zlobou až nenávistí směřovanými vůči iniciativě ProAlt.

Výzva -- a co dál?

18. 3. 2012 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Souhlasím s  názorem Karla Dolejšího o Holešovské výzvě - zejména pokud jde o fakt (který dokládá vlastní zkušeností), že dosahuje-li nespokojenost určitého stupně, není zapotřebí mimořádné organizační úsilí, aby ji občané viditelně projevili tím, že se ve velkém počtu shromáždí k protestu. Má-li KD pravdu, ukáže blízká budoucnost.

Netransparentní účet Holešovské výzvy

18. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Chtěl bych upozornit redakci a čtenáře Britských listů na netransparentní "transparentní účet" tzv. Holešovské výzvy. Informaci jsem našel v článku v odkazu.

Když jsem se podíval na webové stránky Holešovské výzvy, skutečně jsem zjistil, že účet tam udávaný je veden na fyzickou osobu Jaroslav Popelka a ve veřejně dostupném výpisu jsou uvedeny netransparentní výběry z pokladny.

Chtěl bych čtenáře Britských listů varovat před tím, aby se nestali obětí podvodu, pokud by peníze zaslali na účet soukromé osoby. Standartně mívají občanská sdružení transparentní účty založeny na jméno svého občanského sdružení. Nikoliv na konkrétní fyzickou osobu, která s prostředky na účtu může libovolně disponovat, píše čtenář Jan Pšikal.

Vrah civilistů z Afghánistánu: Dobrovolník, vzorný voják, který "zachránil spoustu životů"

18. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Kvůli nedávné noční vraždě šestnácti afghánských civilistů, po níž místní úřady požadují stažení západních jednotek z venkovských oblastí a urychlení odchodu NATO, je vyšetřován osmatřicetiletý seržant Robert Bales z Washingtonu. Sousedé ho znají jako rodinný typ a "hodného hocha", odmítají zprávám uvěřit.

Režisér Jiří Krejčík (94): Zbavme se strachu!

16. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

Režisér Jiří Krejčík, narozen 1918, autor filmu Vyšší princip promluvil na demonstraci za demisi vlády a přímou demokracii dne 15.3.2012, píše MIlan Kanyza.

Řekl toto:

Zdravím vás z tohoto posvátného místa pod sochou svatého Václava. Pod mýma nohama je datum 1918, je to datum mého narození. Já jsem ten dlouhý čas prožil s naší republikou - prožil jsem s ní všechny chvíle - dobré i zlé. Žel, těch zlých chvílí, toho špatného bylo v životě víc než toho dobrého, z čeho jsme se mohli radovat. Já vzpomínám v této chvíli na ony mrazivé dny podzimu roku 89, tady taky jsme se shromáždili kolem svatého Václava. Cítili jsme že se něco děje, že čas se mění. Čas se změnil! Den co den tenkrát přišel onen průvod sem na Václavské náměstí a dožadovali jsme se spravedlivého směru poměrů. To nastalo. Já jsem v těch dnech se spisovatelem Stránským navštívil několik českých měst, mluvili jsme tam na náměstích a hlavní téma bylo: Drazí spoluobčané-zbavme se strachu! Zbavme se strachu! My už nechceme žít dále v tomto bahně! Já už jsem jednou nohou za prahem smrti, ale já na vás apeluju přes můj věk - nebojte se strachu a vyslovte svou vůli! JÁ LITUJU, ŽE ZDE NEVIDÍM PŘENOSOVÉ VOZY ČESKÉ VEŘEJNOPRÁVNÍ TELEVIZE...

Tomáš Koloc, Jiří Krejčík: Rytíř s veselou pověstí!" ZDE

Pryč, vládo, vyzývali demonstranti. Dobývali se do České televize ZDE

Zvonění klíčů je tentokrát pro tuto vládu

16. 3. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 3 minuty

Daně a různé druhy pojištění jsou pro mne laika způsob jakým financuji některé svoje potřeby. Zajištění na stáří, nemoc, infrastrukturu, vzdělávání. Pokud mám platit víc chci vědět za co.

Dalším aspektem je to, že o tyto služby se dělím s dalšími spoluobčany. Proto chci, aby náš podíl byl relativně spravedlivý. Spravedlnost je ovšem pojem nesnadno uchopitelný. Nicméně já ho chápu tak, že ze svého koláče dám stejný podíl jako ostatní. Tady bych jako spravedlivé sám za sebe viděl percentuelní - poměrný díl. Pokud mám dát takřka polovinu toho, co vydělám státu na to, aby zařídil tyto moje potřeby nechť dávají polovinu všichni, kdo mohou.

Bezprecedentní předvolební dohoda:

Státy koordinovaně uvolní strategické ropné rezervy, aby umožnily vítězství Baracka Obamy

16. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Británie je připravena spolupracovat s USA na uvolnění strategických ropných rezerv během příštích měsíců, informují dva britské zdroje. Podobnou ochotu vyjádřilo Japonsko. Cílem opatření je snížit ceny benzínu v USA, zabránit "zaseknutí" ekonomiky během volebního roku - a umožnit tak vítězství Baracka Obamy v listopadových prezidentských volbách.

Peníze a významy

16. 3. 2012 / Petr Fiala

čas čtení 4 minuty

K tomuto eseji mě vyprovokoval Týden neklidu. Znovu se totiž ukázalo, že jako byli komunisté přesvědčeni, že svět nevyhnutelně kráčí směrem ke komunismu, dnes jsou někteří lidé přesvědčeni, že svět se stejnou nevyhnutelností kráčí směrem k úplné komercializaci. (Kdyby to byla pravda, prostitutky by byly naším předvojem stejně, jako komunistická strana měla být předvojem dělnické třídy.) Stejně tak se ukázalo, že - stejně jako před rokem 1989 - je dost lidí, kteří - stejně jako tenkrát - nesmyslům o dějinné NUTNOSTI nevěří, nepodléhají jim a dokáží proti nim bojovat.

Írán bude odříznut od bankovního systému Swift

16. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Agentura Swift spravující globální finanční transakce oznámila, že v rámci sankcí proti Íránu odřízne v sobotu tuto zemi od systému. Tento krok povede k finanční izolaci Íránu, pro nějž bude takřka nemožné realizovat platby do a ze zahraničí oficiálními bankovními kanály.

Izrael: Jeho fantazie a jeho reality

16. 3. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 5 minut

Začátkem března 2012 navštívil Spojené státy izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Přišel, aby ještě jednou zopakoval, že jaderný Írán představuje pro Izrael existenční hrozbu a že si Izrael vyhrazuje právo, aby proti tomu včas zasáhl. Prezident Obama prohlásil se stejným důrazem, že je pravda, že jaderný Írán je hrozbou pro existenci Izraele a že Spojené státy s tím nemohou souhlasit, ale že Netanjahuovo načasování je špatné. Nejdřív je třeba vyčerpat všechny možnosti nevojenských akcí a až pak pomýšlet na něco jiného.

Každý dluh by měl snést veřejné přezkoumání

16. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Viceprezident exekutorů uvedl, že mediální zájem, který odradil věřitele od dalšího vymáhání dluhů vůči rodině Sivákových, je nebezpečný precedens. Chápu, že exekutoři nemohou mít nejmenší zájem na tom, aby ubývalo exekucí a že budou automaticky mluvit o "oprávněných" zájmech věřitelů vůči dlužníkům. Já jsem si však jistý, že mnoho dluhů je naprosto nemravné a ohavné zneužívání krajní sociální situace dlužníků a že každý dluh by měl snést veřejné prozkoumání, jak vlastně vznikl a kdo je vlastně viníkem. Když na krnovském nádraží čtu letáky s nabídkou půjček na "pomoc v nouzi", mám pocit, že by zákon měl přísně stíhat tyto "svůdce", kteří lákají lidi slabé, nuzné, bez vzdělání a bez zdravého úsudku, aby je zotročili a zničili svými "půjčkami". Představa, že na půjčky se dá pohlížet pouze formálně a že věřitel je vždy ten hodný a dlužník vždy ten zavázaný a povinný platit, je zcela nepravdivá a zhoubná. Často jsou věřitelé ti největší zločinci, kteří pouze zneužívají bídy a pomatenosti dlužníka. To by se mělo přísně trestat.

■ ■ ■

15. 3. 2012 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta


Nemám rád vietnamský večerky
maj tam věčnou zimu, nevytopeno
shnilý ovoce
žrádlo nakupujou ve velkym v Lidlu
a pak to předražený prodávaj
většinou mě taky vodrbou
nemám rád čínský restaurace
vařej ze zkaženjech kuřat
a hlavně ani vařit kloudně neuměj
a všechno polejvaj takovym tim univerzálním ejakulátem
zato mám rád Číňany a Vietnamce
jsou to příjemný lidi
koneckonců
člověk by si to u svýho budoucího zaměstnavatele
neměl moc rozházet

Izrael dlouhodobě upřednostňuje konflikt a expanzi na úkor diplomacie

16. 3. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Mám dojem, že úroveň diskuse o izraelsko-palestinském konfliktu v České republice, pokud vůbec nějaká probíhá, se neustále točí okolo jakési starozákonní mytologie, jejíž "zjevené pravdy" jsou pokládány za fakta. Řada exponovaných osob se například pořád domnívá, že Izrael je maličkým ostrůvkem civilizace v barbarském oceánu jinověrců, jenž, kdyby slevil ze svých bezpečnostních a "obranných" pozic, by byl zničen. Uskutečnil by se druhý holocaust nebo by -- při nejmenším -- byli všichni Židé nahnáni do moře. Mám za to, že tak směšná stanoviska by nevzal vážně ani nejstarší izraelský deník Haaretz, jenž zaměstnává pár reportérů, kteří by v české kotlince byli označeni za antisemity, nebo akurátněji za sebenenávidějící Židy.

Oběti objetí

16. 3. 2012

čas čtení 8 minut

Stává se...

Věci se vám doma vymykají z ruky. Dítě si říká o pár facek, s manželkou to taky není, co bývalo. Itálie na denním pořádku. Je načase s tím něco dělat!, píše Marie Růžičková.

POZVÁNKA:

Mediální obraz a skutečnost

16. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Městská knihovna v Praze a ProAlt Vás zvou na diskusi v rámci cyklu Dva břehy

Mediální obraz a skutečnost - ve středu 21. 3. od 17:00 hodin

V prostorách Městské knihovny Praha, Mariánské náměstí 1, malý sál

Hosté: Tereza Stöckelová, ProAlt, Erik Tabery, týdeník Respekt

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

27414

"Sedíme Freudovi na klíně, uždibujeme Nietzscheho ucho..."

15. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Michael March stojí v čele Festivalu spisovatelů Praha již 22 let. Za tu dobu se mu podařilo dopravit do Prahy spisovatele jako je Lawrence Ferlinghetti, Salman Rushdie, Don DeLillo, Susan Sontag a Anita Desai, která přijede letos v dubnu. Festival se liší od ostatních nejenom nižší návštěvností, ale především intimitou. Autoři světového formátu pijí kávu v nové scéně ND a přitom mluví se svým publikem.

"Odhlášení", aneb Hloupost lidská bez hranic

15. 3. 2012 / Ivo Patta

čas čtení 4 minuty

Proč hloupost? Protože "Odhlášení", o němž píše Pavel Urban, je v rozporu se skutečným systémem financování důchodů. Průběžným systémem. Ten, kdo psal "Odhlášení" si neukládá peníze z odvodů "sociálního pojištění", resp. "důchodového pojištění" na svůj důchod. Jím odvedené peníze jdou přímo na důchody jeho rodičů. Jemu zaplatí důchod až jeho děti.

Jsou u nás sůl a taky vejce nad zlato? Naši nepřátelé jsou zase jaro, léto, podzim, zima a imperialismus

15. 3. 2012 / František Jonáš

čas čtení 4 minuty

Základní filosofická otázka zní: "Co bylo dříve, slepice nebo vejce?" Náš vyspělý a inovativní národ, respektive politici a naši zástupci a jimi řízení národohospodáři, co používají metodu, že vše řídí "volná ruka trhu", tvrdí, že ani jedno ani druhé. My to prostě zrušíme a zrušíme i filosofii, jsou to kategorie nepřátelské volnému trhu.

Prohlášení učitelů a studentů Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni

15. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

Postoj vedení ZČU vyjádřený v oficiálním stanovisku vydaném dne 12. 3. 2012, ve kterém je prodloužení akreditace magisterského studijního programu FPR ZČU traktováno jako "lidsky vstřícný krok" ze strany MŠMT, resp. ministra Dobeše, považujeme za mimořádně ponižující pro naši odbornou i učitelskou práci, jakož i pro obraz ZČU jako celku. Zásadně přitom odmítáme argument o "záchraně" stovek studentů FPR ve chvíli, kdy její existence odborně i profesně poškozuje tisíce studentů, učitelů a absolventů ZČU, a to ze všech fakult.

Bude 15. březen 2012 významným dnem jinak, než ho známe?

15. 3. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 1 minuta

Nevím, nakolik je občanům ČR známé datum 15. březen 1939, ale mám obavy, že mladým lidem to asi nic moc mimořádného nepřipomíná. Nerad bych někomu křivdil, ale když občas sleduji TV pořad "Nikdo není dokonalý", mám pro takovou domněnku zcela opodstatněný důvod. Proto jen připomenu to nezákladnější, i když si nejsem jistý, že můj článek budou číst právě ti, kterým je tato informace určena. Tedy: "Středa 15. března 1939, 19 hodin a 15 minut. Na Pražský hrad přijíždí Adolf Hitler. V Praze zůstane necelých 24 hodin, stačí však podepsat výnos o Protektorátu Čechy a Morava, kterým ukončí existenci samostatného českého státu."

POZVÁNKA:

Demonstrace "STOP vládě a občanské zatčení ministrů"

15. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

V pondělí 19. března 2012 uspořádá iniciativa ProAlt za podpory dalších organizací občanské společnosti demonstraci za odstoupení současné vlády České republiky. Začátek demonstrace je naplánován na 17. hodinu na Klárově v Praze.

Kvantová teorie celebřiti, aneb O zkracování perspektiv

15. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

V současnosti se průměrná doba držení takzvaného cenného papíru (ta ironie!) počítá na minuty; a přece ještě nejsme příliš vzdáleni době, kdy nejběžnější investor vkládal své prostředky do podniku na pět let. Ale i to bylo vlastně s ohledem na předchozí stav považováno za investici spíše již krátkodobou. V časech dávno minulých podnikatel investoval pro děti a vnuky, sadař šlechtil jabloně pro potomstvo a sedlák s půdou zacházel tak, že hlavní užitek sklidily až další generace.

POZVÁNKA:

Krize eura, ekonomické a sociální problémy České republiky -- Ostrava 22. 3.

15. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

ProAlt - iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ pořádá

22. 3. 2012 od 17:00 v DK Akord v Ostravě-Zábřehu

veřejnou přednášku s diskuzí na téma:

Krize eura, ekonomické a sociální problémy ČR, protestní hnutí ve světě a v ČR

na které vystoupí:

doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D.- ekonomka, Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha

Jan Májíček -- aktivista ProAltu Praha, student filozofické fakulty UK Praha

Nezodpovědné řeči o invazi do Sýrie

15. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Vede se spousta nezodpovědných řečí o intervenci do Sýrie. Různí komentátoři, vládní představitelé (bývalí i současní) a analytici vyzývají k nějaké formě vojenského zapojení USA do zatracené občanské války mezi Asadovým alávitským režimem a Armádou svobodné Sýrie (FSA), napsal Ryan Evans na webu thinktanku Center for National Policy.

Pane Veselý, nebuďte demagog

15. 3. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Maily, které jsem dostal jako reakce na svou poslední poznámku, se dělily na v podstatě dva druhy. První se mnou víceméně souhlasily -- jeden autor dodal "uvidíte ale, jak to schytáte, první bude myslím Daniel Veselý, ten vám to vysvětlí: O)))..."- další (bylo jich maličko více) mě nazývaly židem, popř. židákem, jeden židovským agentem. Nejsem, možná bohužel, ani jedno.

Pospíšil může větší ostudě ještě zabránit

14. 3. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Soudní mlýny usoudily, že malíř tykadel Roman Svoboda si už užil relativní svobody víc než je zdrávo a jeho umístění do šatlavy je na pořadu dne. Dostal výzvu k nastoupení "trestu", který ovšem on sám vnímá jako násilí, jež stát svým postupem v jeho případě legitimizuje.

Přátelé Romana Smetany připravují širokou solidární akci, s níž čtenáře BL během v příštích dnech seznámíme.

Stav světa: Německá strategie

14. 3. 2012

čas čtení 16 minut

Pokud přijmete německý pohled na věc, který tvrdí, že dluhová krize je výsledkem nezodpovědného utrácení, pak zní německý návrh rozumně. Pokud přijmete pohled Jihoevropanů, kteří považují krizi za důsledek samotné koncepce Evropské unie, pak to co Německo prosazuje je uvalení německé nadvlády prostřednictvím ekonomiky. - Stručně řečeno, mezi ruskou a německou ekonomikou existuje podstatná synergie. Přidejte k tomu, ž se Němci cítí být pod silným tlakem Spojených států, aby se zapojili do akcí, z nichž touží být vynecháni, zatímco Rusové vidí v Američanech ohrožení vlastních zájmů, a jsou na stole politicko-vojenské zájmy, které mají Německo i Rusko společné. - Takové spojení by mělo potenciál zvrátit mocenskou rovnováhu ve světě.

KD│ Myšlenka, že by Německo mohlo mít samostatnou národní strategii, protiřečí všemu, co si Německo od 2. světové války přálo, a všemu, co si svět od Německa přál. V jistém smyslu byla celá struktura moderní Evropy vytvořena tak, aby těžila z výhod německého ekonomického dynamismu a současně se vyhnula hrozbě německé nadvlády. Když píšeme o německé strategii, rýsujeme tím možnost, že základní struktura Západní Evropy po 2. světové válce a Evropy jako celku po roce 1991 spěje ke svému konci.

Robert D. Kaplan a George Friedman o Evropské unii

15. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Výkonný ředitel společnosti Stratfor George Friedman a její hlavní geopolitický analytik Robert D. Kaplan hovoří o geografických a kulturních faktorech, které mohou pro Evropskou unii znamenat existenční výzvu. (V angličtině.)

Dobrá rada nad zlato

14. 3. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Na internetu koluje dopis (například zde : http://www.dluhcr.cz/blog/), adresovaný "Vážený státe, pane Klausi, pane Nečasi, pane Kalousku, pane Johne, pane Sobotko a soudruhu Filipe, ..." jehož autor má zjevně pocit, že za své daně nedostává adekvátní protihodnotu.

Proto se ptá, jak by se mohl odhlásit ze státního penzijního systému, protože mu nevěří.

Nečas politizuje Bártův proces

14. 3. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 6 minut

Premiér Nečas se dal slyšet , že se bojí, aby se ze soudu s Vítem Bártou nestal politický proces.

To, že celý případ je od počátku svrchovaně politický, zřejmě Nečasovi uniká. Stejně jako to, že pokud Bárta uplácel, nešlo o víc než o reakci na politické manévry kolem VV, v nichž je, jak se zdá, slušně namočena i ODS prostřednictvím Tluchoře a Drobila.

Koho volit v příštích volbách

14. 3. 2012

čas čtení 4 minuty

Do příštích řádných parlamentních voleb už zbývají jen dva roky. Koho, ale volit? Vždyť podle rozšířeného mínění jsou lumpové beztak z politiků všichni, a kdo ještě není, ten se jím brzy stane. Nechceme-li ale vládu nad zemí svěřit suverénovi s absolutní mocí budeme muset vybírat z těch stran, které jsou k dispozici. Historie českých politických stran je košatá a prosazování známých a příbuzných na důležité posty spolu s rozchvacováním majetku tato země pamatuje i z dob, kdy se politické strany jmenovaly Jednota či Utrakvisté. Pro všechny, kdo tápají ve výběru, jsem vytvořil jednoduchý nástroj na výběr politické strany. Není to stoprocentně vážné, ale ani úplně lehkovážné, protože jsem se pokusil vybrat klíčový význam, který je podstatou volby při zachování logiky rozhodovacího stromu. Otázky nelze chápat absolutně, jde spíše o směřování otázky k mnohem širšímu tématu, píše Zdeněk Zábojník.

Demokracie je vláda lidu: Genitiv? Dativ?

14. 3. 2012 / Jan Polívka

čas čtení 7 minut

V uplynulém týdnu bylo ve středu zájmu českého publika (kromě banalit, jako stoprocentní nárůst ceny vajec, nejvyšší historická cena benzinu a nafty, poctivost či nepoctivost voleb ruského prezidenta) především jednání pražského soudu, který řeší spor pánů Bárty, Škárky a slečny Kočí o tom, zda těch mizerných pár set tisíc, které se objevily v obálkách, bylo půjčkami či úplatky. Pokud by se tohoto námětu chtěl ujmout dramatik v pokušení vytvořit absurdní komedii, bylo by to jen vcelku mizerné téma, které -- pokud by mělo vzbudit zájem - by musel doplnit řadou atraktivních zápletek.

Autoritářská osobnost postmoderní doby: Hypotéza o posunu vnějších projevů autoritářské osobnosti při posunu držení moci směrem k silným firemním ekonomickým subjektům

14. 3. 2012 / Ladislava Smítková Janků

čas čtení 24 minut

Vzhledem ke z historického hlediska relativně nedávným zkušenostem lidské společnosti s totalitním ideologiemi fašismu a komunismu představuje studium autoritářských osobností a vzestupu autoritářství jeden z důležitých směrů výzkumu poválečné psychologie. Mezi nevýznamnější představitele výzkumu zaobírajícího se autoritářstvím patřili E. Fromm a T. Adorno, kteří se zabývali studiem autoritářské osobnosti v kontextu fašismu (tzv. frankfurtská a kalifornská škola); jejich následovníci pak rozvíjeli základní teze formulované Frommem a Adornem a jejich spolupracovníky v kontextu extrémních levicových a pravicových ideologií. Většina prací zkoumá autoritářství v kontextu politických postojů; výjimkou jsou práce věnované vzestupu autoritářství v armádním prostředí. Metody určené k rozpoznání autoritářské osobnosti pak vycházejí z výzkumů názorů autoritářských osobností v kontextu jejich postojů k fašismu, eventuálně (u modernějších prací) ke komunismu.

Problém české neparlamentní občanské opozice v roce 2012

14. 3. 2012

čas čtení 4 minuty

Dovolte mi přidat svůj názor do diskuse k problematice českých protestů proti současné vládě. Je to vlastně také názor k problému existujících občanských iniciativ a 150 registrovaných politických stran. Pravdu mají určitě lidé, kteří tvrdí, že současné politické parlamentní strany jsou množinou různě zkorumpovaných politiků, kteří se od sebe liší jen tím, kteří kmotři za nimi stojí. Proto by občanské protesty měly volat po tom, aby se změnily podmínky vládnutí, protože nestačí jenom vyměnit současné politiky. Na tom se již shodne nejen většina českého národa, píše Václav Princ.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

70060