Ploty Botanické zahrady

23. 5. 2011 / Pavel Sekerka

čas čtení 23 minut

O dění v Botanické zahradě Hlavního města Prahy bylo v Britských listech uveřejněno již několik článků. Jednalo se o dvě události -- perzonální audit a snahu sloučit Botanickou zahradu se ZOO. Snad trochu staromilsky jsem se snažil hájit odborné funkce, které by botanická zahrada měla plnit a které jsou (ale nejenom v Tróji) omezovány na úkor komerčních aktivit zaměřených na zvyšování návštěvnosti (viz: Botanická zahrada má za úkol pěstovat ohrožený plevel, Co je botanická zahrada?). Možná proto se na mne obrátili někteří zástupci občanů bojujících proti novému oplocení botanické zahrady, které spojuje její dosud roztříštěné areály. Tento čin vyvola značný rozruch, tisková zpráva se objevila i na Britských listech. Byly sbírány petice, které mimo jiné podepisovaly malé děti na základní škole včetně vyučujících, byl vyvíjen značný mediální tlak a uskutečnilo se několik demonstrací http://protiplotu.wordpress.com/ ).

Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem II

23. 5. 2011 / Zdeněk Jemelík

čas čtení 6 minut

V článku "Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem", uveřejněném 22. dubna 2011 na Britských listech jsem uvedl čtenáře do problematiky procesu proti Johnu Bokovi, jehož hlavní líčení bylo tehdy nařízeno na 26. dubna 2011 do velké přízemní jednací síně justičního paláce v Praze 10, Na Míčánkách.

Jednání skutečně proběhlo podle plánu. Johna Boka k němu doprovázeli přátelé a sympatizanti.

(Autor je členem spolku Šalamoun, jehož předsedou je žalovaný John Bok)

Zas po roce v české restauraci "Na Špalku"

23. 5. 2011 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta


Na jídelníčku je svíčková na smetaně
ZA PŘIJATELNOU CENU

Jasně tam stojí krásným zlatým písmem vytištěné
"Nebojte se, jen jezte a vychutnejte si ji až do dna!!!"

Objednám si svíčkovou
Jím a jím
neodmyslitelné knedlíky do omáčky namáčím

Místností se linou vlezlé, až do morku kostí se vsakující melodie
tržního hospodářství

JE ČAS NA PLACENÍ
Na účtu naskočí o čtyřicet korun víc než cena na dokonale
vytištěném jídelníčku

Nechápu a ptám se servírky.

"No, to je přece za knedlíky, ne?" odpovídá a zavlní se
soukromým prostorem

Přemýšlím, jak by chutnala svíčková bez knedlíků

ZVEDÁM SE ZE ŽIDLE!!!!!!!
a vyjdu ven do ulic

Mám chuť nakopat prdele všem velkým lžím naší doby...

Fabulace po neúspěšném a zpackaném vyšetřování, aneb

Presumpce neviny v ČR neplatí

23. 5. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 6 minut

Psycholog Slavomil Hubálek se na iDnes 21. 5. 2011 vrací k tragickému případu Aničky. Je přesvědčen, že Otakar T. se k vraždě devítileté Aničky "nepřímo přiznal". Podle Slavomila Hubálka se nabízejí dva motivy, které mohl Otakar T. mít. Prvním motivem je neplánované zabití -- Otakar T. chtěl dívce vzít klíče a vykrást dům, když se ale k ní přiblížil, sexuálně ho vzrušila, takže ji zneužil a pak zabil. Podle druhé Hubálkovy verze šlo o předem naplánovanou vraždu dívky, kterou Otakar T. vnímal jako atraktivní erotický objekt. V obou případech poukazuje psycholog Hubálek na roli závisti Otakara T. a iracionální odplaty za neúspěšný a zpackaný životní příběh.

Podobné úvahy jsou ve své podstatě konstruováním viny, o které příslušelo rozhodnout soudu.

Španělští socialisté poraženi v komunálních volbách

23. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Španělští socialisté byli tvrdě poraženi v komunálních volbách. Ztratili moc ve většině španělských měst a v téměř 17 autonomních regionech. Není vyloučeno, že vznikne tlak na premiéra Zapatera, aby uspořádal předčasné všeobecné volby, i když Zapatero v neděli tvrdil, že v úřadu setrvá až do března příštího roku. Pravicová Lidová strana se bude snažit neúspěchu socialistů využít. Zaznamenala podle jejího mluvčího "nejlepší výsledky v městských a regionálních volbách".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Politické zásahy ohrožují občanský zákoník

23. 5. 2011 / Stanislav Křeček

čas čtení 7 minut

Návrh nového občanského zákoníku, který v minulých dnech Ministerstvo spravedlnosti představilo, se stal jedním z nejdiskutovanějších témat v našich sdělovacích prostředcích -- mimo obvyklé a pravidelné rubriky, jako je rubrika "Co je nového ve vládní krizi" apod. Právem! Nový občanský zákoník představuje největší legislativní změnu v platném právu za posledních mnoho desítek let a obávám se, že si to ani velká část zákonodárců, natož pak veřejnost, dosud neuvědomuje.

Jak dál v ČSSD?

23. 5. 2011 / Petr Pokorný

čas čtení 4 minuty

Je pár týdnů po sjezdu ČSSD, na kterém se měla řešit otázka dalšího směřování této strany a volba nového předsedy. Vzhledem k velmi složité situaci v této zemi, její pokračující devastaci, rozbujelé korupci a pokračujícímu okrádání poctivých občanů, byl tento sjezd politické strany, která má již ve svém názvu pojem "sociální" jistě velmi sledovaným. Souvisí to také se stále pokračujícími neshodami ve vládní koalici, kde se strana Věcí veřejných stále více stává otloukáním a poskokem zbývajících dvou korupcí tak prolezlých stran.

Konference Vysokorychlostní železnice -- důvody a přínosy:

Česká republika zaspala

23. 5. 2011

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Praha - Centrum pro efektivní dopravu (CEDOP), Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu PČR, České dráhy a KONSTRUKCE Media pořádaly včera v Jednacím sále Senátu konferenci Vysokorychlostní železnice -- důvody a přínosy1. Cílem konference bylo poskytnout představitelům veřejné správy aktuální informace o současném provozu a výstavbě vysokorychlostních železnic v Evropě i ve světě a o možné podobě sítě vysokorychlostních tratí v České republice.

Vybíráme ze zásadních myšlenek, které na jednání zazněly:

ČR zanedbává i cyklistickou dopravu

23. 5. 2011 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

Nejen v dopravě železniční ČR spí. Zaspává, zaostává a ocitá se v izolaci také v dopravě cyklistické a v její návaznosti právě na železnici, jež je typem tzv. intermodality. Toto je pojem převzatý z nákladní dopravy a je příznačné, že na internetu najdete v češtině právě jen toto, úzce vymezené vysvětlení, přeprava osob jako by nebyla.

Pojem cyklistická doprava jsem srozumitelně vysvětlil ZDE

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Co to? Břišní myslitelé? neboli Proč je reklama přece jen věcí hlavy

23. 5. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

Že v reakci na můj článek píše Karel Dolejší, že jsem racionální osobnost starého střihu, to mě těší, a Dolejší má možná alespoň částečně pravdu, protože si skutečně myslím, že lidé nemyslí břichem, že cit je taky věc mozku a že pro dobrou reklamu člověk nepotřebuje jen bujnou fantazii, ale i znalosti o cílové skupině, jazykové znalosti a povědomí o tom, kdo má a může být čím k čemu stimulován...

Jsou pro redakci BL všichni křesťané hlupáci?

23. 5. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 3 minuty

Citát: "V minulých dnech se debatovalo na křesťanských rozhlasových stanicích v USA, co si počnout s nevěřícími, kteří nebudou vzati na nebesa a zůstanou na Zemi, kde je potrestá Boží hněv. Zdá se ale, že budou o tomto víkendu oslavovat spíš ateisté a skeptikové -- ironické mejdany na počest konce světa jsou plánovány na mnoha místech po celých USA," čtu v článku Konec světa se jaksi neuskutečnil, který se ocitl na prvním místě nedělních BL, před závažnými informacemi o masových protivládních demonstracích v ČR.

O neuskutečněném konci světa jsme referovali stejně jako západní média

23. 5. 2011 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Konstatováním, že se soudný den v sobotu nekonal, informovaly Britské listy úplně stejně jako většina anglosaských sdělovacích prostředků - vzhledem k obrovské komerční moci amerického Family Radio proběhla v USA silná reklamní kampaň upozorňující na údajný příchod soudného dne, která nutně musela vyvolat silnou reakci médií i veřejnosti, když k němu nedošlo. Britské Channel Four News v sobotu ve vysílání zpravodajství v 18.30 dokonce ironicky spekulovaly, že protože běží letní čas, 18. hodina ještě nenastala, a skončily v 19 hodin spektakulárním záběrem, vytvořeným počítačovou grafikou, kdy moderátor zpravodajství vyletěl ze svého křesla směrem k nebi a v křesle po něm zůstaly jen prázdné šaty.

POZVÁNKA:

Promítání filmu Střílení na slona ve Světozoru

23. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

v rámci Dokumentárních pondělí kina Světozor, 23. května ve 20:45

Střílení na slona /To shoot an elephant

Režie: Alberto Arce-Mohammad Rujailah, E, 2009, arabsky/anglické a české titulky, 112 min

Film je přímým svědectvím z pásma Gazy zprostředkovaným jedinými cizinci, kteří se rozhodli v Gaze v průběhu operace Lité olovo zůstat. Od 27. prosince 2008 zaznamenává 21 dnů střílení na slony. Naléhavé a hrůzu nahánějící obrazy, při kterých nelze spát. Záznam každodenní reality nejen palestinských záchranářů bez ustání pronásledovaných lidským utrpením i nebezpečím vlastní smrti ze strany izraelských sil.

Po projekci se uskuteční debata s aktivistkou Mezinárodního hnutí solidarity (ISM) Evou Novákovou.

Vstupenky je možno rezervovat ZDE

Komise pro jadernou bezpečnost zveřejnila výsledky testů německých jaderných elektráren

21. 5. 2011 / Kay Čejka

čas čtení 5 minut

Komise pro reaktorovou bezpečnost (RSK) zveřejnila konečnou zprávu ohledně bezpečnosti německých jaderných elektráren a došla k závěru, že ani jedna elektrárna v Německu není zcela bezpečná. Zprávu si u komise objednalo Ministerstvo životního prostředí v polovině března. Tato zpráva kupodivu utvrzuje ve svých postojích jak odpůrce, tak zastánce atomové energie.

I přesto, že ministr životního prostředí, Norbert Röttgen (CDU – křesťanští demokraté), poukazuje na několik bezpečnostních nedostatků některých reaktorů, je „Atomové fórum“ (lobbystický svaz podnikatelů a institucí, zasazující se za nevojenské využití jaderné energie) i nadále skálopevně přesvědčené o jejich bezpečnosti: „Nejsem překvapen, že RSK potvrdila vyšší zabezpečení německých reaktorů oproti těm havarovaným japonských“, řekl prezident svazu Ralf Güldner.

Agresivní neonacisté v Berlině napadli protidemonstraci i policii

21. 5. 2011 / Kay Čejka

čas čtení 3 minuty

V sobotu 14.5. se v berlínské čtvrti Kreuzberg, známé pro své multikulturní složení jako bašta (i krajní) levice a pro své pravidelné prvomájové demonstrace, střetlo přibližně 120 neonacistů s asi čtyřmi stovkami levicových demonstrantů, kteří blokovali jejich pochod městem. Následná několikaminutová bitka mezi oběma tábory se dohlížejícím policistům (dle policejních údajů zasahovalo 600 mužů zákona) zcela vymkla z pod kontroly a vyžádala si několik zraněných, mezi nimi i 37 policistů. Zatčeno bylo celkem 46 osob, převážně pravicoví agresoři.

Restrukturalizace německé armády aneb operace srdce za pochodu

21. 5. 2011 / Kay Čejka

čas čtení 7 minut

Angela Merkelová nemá ráda změny ve svém kabinetě. Změny do vlády vnášejí neklid a jsou také určitým přiznáním selhání. Dokládají, že si kancléřka do svého týmu pozvala ministry, kteří nesplňují na ně kladené nároky.

Někdy ale můžou být personální změny i šťastnou volbou. To se potvrzuje, podíváme-li se na příklad ministerstva obrany. Zde se původnímu ministru, Karlu Theodorovi zu Guttenberg s jeho bouřlivým elánem, podařilo nastartovat iniciativu, na které ztroskotal nejeden jeho předchůdce.

Připomínky k ekonomice

23. 5. 2011

čas čtení 7 minut

Vážená paní Hradecká,

díky za Váš podnětný článek zveřejněný v BL. Napadly mě k němu dvě poznámky, které jsou, zdá se mi, zcela zásadního charakteru, píše František Marčík:

1. V článku vůbec neuvažujete povahu fiat money a s tím spjatý systém minimálních povinných rezerv, přesněji systém částečných rezerv či též frakční rezervní bankovnictví, a proces, kdy banky vytvářejí peníze prakticky z ničeho (fiat = staniž se; nekrytých, nepodložených penězích, platidlu, které je zároveň státem vnucené) zvaný multiplikovaná expanze depozit, tedy a kdy si propůjčené peníze neodečítají ze svého reálného majetku. (V tomto ohledu se nabízí obvyklé úvahy stran zlatého standardu či jiného způsobu krytí peněz, jež jsou v oběhu.)

Lze v sektoru zemědělství rozeznat "politickou odvahu" od svodů boha Herma ?

23. 5. 2011 / Antonín Ticháček

čas čtení 15 minut

Motto pro uvozovací otázku vyjadřují slova sociologa a politologa takto: " Spory mezi pravicí a levicí o to, jak spravedlivě rozdělovat dobro v podobě žádaného zboží, služeb, ale také pracovních příležitostí či sociálních dávek a zajištění, trvají se střídavým výsledkem již zhruba dvě stě let. Po celou tuto dobu tvoří proto zvlášť obsáhlou a mimořádně konfliktní obsah politické agendy."

Uspěje Paroubkova ČSNS 2005?

23. 5. 2011 / Filip Zíka

čas čtení 2 minuty

V médiích se nyní oficiálně potvrdilo to, o čem se již neoficiálně mluví nějakou dobu - Jiří Paroubek uvažuje o možnosti opustit ČSSD a vstoupit do ČSNS 2005. Vyjádřil se, že tato strana by pod jeho vedením měla šanci dostat se do parlamentu.

Při loňských parlamentních volbách ale tato strana získala mikroskopických 0,02 %, a pokud se podíváme dále do polistopadové historie, nezaznamenala žádný úspěch s výjimkou účasti v dnes již zapomenuté Liberálně-sociální unii (ještě jako zcela nerozkradená ČSS).

Byl jsem varován před těmi komunisty tady, ale udělal jsem chybu

22. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Teda, byl jsem varován před těmi komunisty tady, ale udělal jsem chybu. Po přečtení se mi ozývaly vzpomínky na komentáře kuňkavého politruka na ČST. To byla vždy silná káva a my se tomu smáli. Ale co dokážou vypotit pohůnkové typu Cve(o)ka, ti jsou zralí do šaškárny do Bohnic, míní čtenář Vojta Vanda.

Po sedmdesáti letech...

22. 5. 2011 / Ladislav Brzobohatý

čas čtení 12 minut

Nejdříve dva poněkud rozsáhlejší citáty, píše Ladislav Brzobohatý:

Předpokladem obrody našeho světadílu je - budiž to znova a zcela zásadně zdůrazněno - demokratické přebudování společnosti a hlavně jejího hospodářského řádu. Je to základní otázka jak celé společnosti, tak veškeré evropské vzdělanosti. Rozhodující tu arci bude vůle a zájem veliké většiny společnosti, jež se musí teprve vytvořit solidaritou všech pracujících lidí, kterou dosavadní držitelé hospodářské moci dovedli tříštit.

Nezaslouženě exkluzivní podmínky bankovního podnikání a podlézavé vlády

23. 5. 2011

čas čtení 10 minut

Podnikavost je pro ekonomiku jistě záslužná lidská vlastnost, nepřekračují-li její formy etické hranice dané přiměřenou tržní regulací. Tržní ekonomika je na podnikavosti životně závislá a nelze se proto divit, že volání po zlepšení podmínek podnikatelům je vnímáno jako logický a nikterak konfliktní požadavek. V praxi mají podnikatelé oproti zaměstnancům některé podstatné výhody, jež bývají obhajovány kompenzací podnikatelského rizika. To se však dotýká i zaměstnanců všech soukromých podniků, což uvedený argument diskvalifikuje, píše Petr Ježek.

Obama: Nájezd do Pákistánu bych opakoval

22. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V rozhovoru s televizí BBC řekl Barack Obama, že je připraven zorganizovat další nájezd amerických jednotek na pákistánské území, pokud by se ukázalo, že se tam skrývá další významný terorista.

V rozhovoru uskutečněném před Obamovou státní návštěvou do Británie charakterizoval americký prezident usmrcení Usámy bin Ladina v Abbottabadu jako "silný okamžik" pro Ameriku. Dodal, že chce vytvořit partnerství na bázi větší spolupráce s Pákistánem poté, co tam americký nájezd vyvolal intenzivní rozhořčení.

"Vždycky jsem jasně říkal Pákistánu - a nejsem první vláda, která to říká, že naším úkolem je zabezpečit USA," řekl Obama.

Co se týče Afghánistánu, Taliban je podle Obamy v defenzívě, ale konflikt podle jeho názoru musí skončit politickým ujednáním.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hořký plod frustrace aneb E, pozdě...

21. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Obamova revize postoje USA k izraelsko-palestinským jednáním následovala zhruba týden po rezignaci bývalého senátora George Mitchella, který byl prezidentem pověřen, aby tuto věc "vyřešil". To se mu "kupodivu" naprosto nepodařilo - ačkoliv USA jsou si dávno vědomy toho, že neschopnost dosáhnout řešení palestinsko-izraelského sporu způsobuje výrazný pokles jejich vlivu v muslimském světě.

Šílení doby vymknuté z kloubů -- aneb co s tím

20. 5. 2011 / Jan Čihák

čas čtení 23 minut

Před několika týdny, pod drtivým vlivem nevábné české reality na mou hlavu, jsem stvořil článek Šílení doby vymknuté z kloubů, na který jsem e-mailem obdržel překvapující množství (přes 30) čtenářských reakcí. Většina čtenářů vyjadřovala své souhlasné stanovisko, našly se ovšem i názory, že je sice pěkné kritizovat, ale že to umí každý, a že bych tedy měl navrhnout i nějaká řešení. Nuže, pokusím se o ně.

Proč nedokáže lidská kultura odmítnout útočnou válku?

20. 5. 2011 / Ivo Šebestík

čas čtení 11 minut

Humanisticky smýšlející lidé všech věků projevují odpor vůči prosazování vůle násilím. Nejvýraznějším příkladem agresívního jednání je tzv. útočná válka. V tomto textu se nechci a ani nemohu věnovat tématu války ze všech hledisek, zaměřím se pouze na jediný, ale podle mého názoru, zásadní jev. Na její hluboké sociální, "kulturní" a psychologické kořeny.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

30321