Aktivismus v Idnes

6. 10. 2009 / Jakub Rolčík

Zmíněný článek je skutečně pozoruhodnou ukázkou Marjanovičovy zaujatosti a neschopnosti pohlédnout na věc s odstupem. Tak např. píše, že Obama své rozhodnutí ustoupit od budování radaru v České republice "oznámil dost nešikovně, neboť volal českému i polskému premiérovi uprostřed noci". Zřejmě už zapomněl, že stejně "nešikovně" si předchozí americká administrativa o vojenskou základnu v ČR řekla, když o její umístění požádala vládu Mirka Topolánka jen hodinu či dvě po získání důvěry v Parlamentu (jež navíc proběhlo za okolností nasvědčujících politické korupci). Přitom to byl právě Marjanovič, kdo se na mimořádné tiskové konferenci 20. ledna 2007 na toto podivné načasování ptal.

V naději, že "náhradou" za radar (který zde ovšem většina českých obyvatel nechtěla) nám [rozuměj: zastáncům radaru] Američané něco dají, navrhuje Marjanovič, aby Česká republika požadovala po Spojených státech stíhačky:

Třeba téma stíhaček: za pár let vyprší pronájem gripenů, takže schůzka se nabízí jako vhodný moment zavést řeč na to, jestli je nahradit americkými stroji. Takovými, které by bylo možné zapojit i do válek toho typu, jaká se nyní vede v Afghánistánu.

Samozřejmost, s jakou Marjanovič píše o nasazení českých stíhaček ve válce "toho typu, jaká se vede v Afghánistánu", může šokovat jen toho, kdo nezná zdiskreditovanou českou mediální scénu.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 6.10. 2009