Radarový debakl, jak o něm blouzní iDnes

6. 10. 2009 / Miloslav Štěrba

Návštěva víceprezidenta USA Josepha Bidena v ČR zatím není oficiálně potvrzena, nicméně Mf Dnes se už chlubí svými "dobře utajenými zdroji", podle kterých Biden přistane na Ruzyni mezi "20. a 24. říjnem".

Ptydepe českého listu, nebo interpretace "žehlicí" mise zaujala Jana Čulíka, ale průměrný čtenář už si dávno zvykl na nehoráznosti šířené nejen v těchto novinách, ale i ve veřejnoprávní televizi a rozhlase. Jak jinak lze označit pojmenování článku titulkem "radarový debakl"? Kdyby noviny takto vnímaly většinové mínění občanů ČR, měly by pravdu. Jenže debaklem je pojmenováno rozhodnutí prezidenta Obamy nerealizovat plány předchozí americké administrativy. A česká interpretace je docela na hraně nemístného vměšování evropského trpaslíka do záležitostí této supervelmoci.

České noviny, v duchu naší neúspěšné minulé politické reprezentace, stále nemohou zapomenout na svoje dlouhodobé působení ve prospěch radarové lobby. I proto přisuzují Bidenovi (zda právem nebo ne se uvidí) roli jakéhosi uhlazovače a normalizátora. Čeho? Vždyť s Evropu nestabilizujícím radarem neměla Topolánkova vláda šanci uspět ani v českém Parlamentu, pokud by nedošlo k dalšímu prohloubení vnitropolitické krize živené korumpovanými přeběhlíky. O jaké „pachuti“ hovoří autor v souvislosti s nerealizovaným radarem? Nebo snad průzkumy veřejného mínění, pravidelně se opakující v této kauze, naznačily, že čeští proameričtí přihlouplí politici měli na srdci dobré stravovací návyky svých rodáků?

Do stejné kategorie nehorázností patří i závěrečná poznámka o schopnosti Fischerovy vlády „nastolit nějakou pořádnou věc“ na program jednání s víceprezidentem. Onou pořádnou věcí míní autor opět otázku radaru. Sami si jistě uděláte názor, je-li opravdu v zájmu naší země vyžadovat od úřednické a pozitivně vnímané vlády prioritu tohoto docela bulvárního listu.

Pochybuji, že Biden přiletí do Prahy, pokud prezident Klaus nepodepíše Lisabonskou smlouvu, což vzhledem k očekávaným obstrukcím ze strany senátorů nelze stihnout. Washington – pokud je platná Obamova snaha resetovat vztahy s Ruskem i "starou" Evropou, nepotřebuje po zkušenostech z doby vlády prezidenta Bushe házet další smetí do soukolí euro-atlantické spolupráce.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 6.10. 2009