Rozhlasová volební inscenace

5. 10. 2009 / Štěpán Kotrba

Losnu, nebo Mažňáka? ptal se Foglar. Tehdy ještě ovšem bylo mezi čím a kým volit. Dnes už není.

Rada Českého rozhlasu, věrna odhodlání odvolat ředitele Kasíka za jakoukoliv cenu, 30. září zvolila z dvou desítek kandidátů toho, o kom to bylo jasné předem. Přání pravicových radních z roku 2005 se splnilo. Jen naivové se ocitli mezi kandidáty, aby si zahráli hru na volby, cinknuté předem zákulisními politickými dohodami. Cílem Rady je zlikvidovat nebezpečný pokrok, díky kterému se Český rozhlas stal lídrem digitalizace a multimedializace, díky kterému začal zajímat mladé posluchače, čímž už dnes ohrožuje zisky komerčních rádií. Cílem je znechutit lidi, kteří doteď bránili na trhu "on air" posluchačů dosáhnout soukromníkům zisku. Cílem je rozebrat půlmiliardu v pokladně rozhlasu tak, aby se i on ocitl v ekonomické krizi, odkázán posléze na milost a nemilost politiků. Cílem je vrátit rozhlas o deset let zpět.

Stačí zlikvidovat podcasting, zlikvidovat internet, zlikvidovat multimédia... Zlikvidovat vše, čím tvůrci mysleli na budoucnost. Cílem je rozhlas veřejné služby jako nefunkční trosku nakonec i zrušit.

Plytkost zábavy a nic neříkajících plků Medkem řízené stanice Regina, stejně jako její poslechovost budiž vzorem pro budoucnost. Plytkost myšlení nového generálního ředitele, s jakou prohlásil o posluchačích rádia Wave, že nejsou budoucností tohoto národa, bude vyhovovat fanouškům Gotta, případně nově prefabrikovaného středního proudu popu. Mladí se od rozhlasu zase odvrátí. Uměle vyvolaná krize v rozhlase povede ke znechucení a odchodu talentovaných, kteří se uživí i jinde.

Medek plánuje prošustrovat zbytečně skoro 200 milionů a vyhodit deset procent zaměstnanců. Odbory skloní hlavu. Medkovi totiž tleskaly a na Kasíka plivaly ještě nedávno. Za nižší plat zůstanou jen ti, které by nikdo jinde nezaměstnal. Nastoupená cesta z kopce bude stále strmější. A stále víc občanů začne přemýšlet, jaký smysl má platit veřejnou službu jako klubko neschopných, a přitom všehoschopných.

To je cíl Medkem plánované debaty o smyslu veřejnoprávnosti, "o zadání".

Rada ani Richard Medek nechtějí růst prestiže rozhlasu v celé škále jeho činností. Chtějí, aby Český rozhlas nevyčníval, nekonkuroval soukromníkům a plnil pouze zbytkové funkce do chvíle, než se ukáže jeho zbytečnost. Pro tuto Radu je Medek ideální ředitel. Prostřednictvím něho budou radní rozhlas řídit od desíti k pěti a jemu to vadit nebude. Naopak. Přijme poradce pro politiku, aby nemusel sám slinit prst po větru. Jakékoli rozhodnutí si nechá radními schválit, bez jejich posvěcení neudělá nic. Ideální ředitel pro nadcházející dobu.

Se smutným cynismem gratuluji manažerům, zaměstnancům i koncesionářům Českého rozhlasu k volbě nového generálního ředitele. Já ho už v roce 2005 nevolil, bránil jsem jeho zvolení a už tehdy jsem věděl proč.

Autor byl tři roky členem Rady Českého rozhlasu.

Psáno pro týdeník Strategie

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 5.10. 2009