Proč Chicago nezískalo olympiádu: USA jsou bezpečné, ale už ne přátelské

6. 10. 2009

KD│ Blogger Fabius Maximus komentuje ohlasy skutečnosti, že Chicago v soutěži o pořadatelství příštích letních olympijských her prohrálo s brazilským Riem. Zde je jeho shrnutí článku Michelle Higginsové na blogu NYT:

Ztratilo Chicago šanci hostit olympiádu v roce 2016 kvůli bezpečnostním opatřením na letišti?

K nejtěžším otázkám předloženým týmu připravujícímu žádost Chicaga tento týden v Kodani se týkala toho, jaké přivítání by cizince čekalo od úředníků na letišti, pokud by vstoupili do země, aby se zúčastnili her. Syed Shalid Ali, člen Mezinárodního olympijského výboru z Pákistánu, při rozhovoru následujícím po oficiální prezentaci poukázal na to, že vstup do Spojených států může být "trýznivou zkušeností".

...Podceňuje se to, co úředníci turistického průmyslu o někdy rigorózním vstupním procesu pro cizince, jenž považují za odstrašující, říkají už léta. Když přišly zprávy, že žádost Chicaga neuspěla, U.S. Travel Association využila příležitosti a poukázala na to, když během několika hodin vydala kritickou tiskovou zprávu.

"Je jasné, že Spojené státy při obnově pozice hlavní cestovní destinace čeká ještě mnoho práce," říká ve zprávě prezident asociace Roger Dow. "Když členové MOV říkají našemu prezidentovi, že zahraniční návštěvníci považují cestování do Spojených států za "pořádně trýznivou zkušenost", měli bychom tuto výzvu vzít vážně a reformovat náš vstupní proces, abychom zajistili, že pro naše přátele z celého světa bude přivítáním, i když zajistíme bezpečnost systému."

Tento problém byl již rozebrán v článku About security theater, a daily demonstration that Americans are sheep (O bezpečnostním bojišti, každodenní ukázce toho, že Američané jsou ovce) z 25. ledna 2009. Psalo se v něm o pojmu "bezpečnostním bojišti" (security theater), jež dle Wikipedie

sestává z bezpečnostních protiopatření zaměřených na poskytnutí pocitu zlepšené bezpečnosti, zatímco ve skutečnosti bezpečnost zlepšují jen málo nebo vůbec. Pojem byl zaveden Brucem Schneierem v knize Beyond Fear (Překonat strach) a získal v bezpečnostních kruzích reputaci zejména díky popisu bezpečnostních opatření na letištích. Pojem používají také někteří experti k označení bezpečnostních opatření zavedených po útocích z 11. září - například Edward Felten. Bezpečnostní bojiště získává svůj význam skrze uspokojení a zároveň využití diference mezi očekávaným a skutečným rizikem.

V lednovém článku Freda Reeda About Obama's coronation (o Obamově korunovaci) se již o problematice bezpečnostního bojiště psalo:

Celý ten podnik dost připomíná smrtící estrádu, maškarádu vymyšlenou tak, aby zajistila dvě věci. Za prvé přesvědčit hlupáky, že národ je ve válce. Ve skutečnosti je ve válce pouze prezident.

Za druhé --- a přál bych si, abych se v tom mýlil --- cílem je vycvičit veřejnost v poslušnosti. Vzorec je jednoduchý: Udržujte je ve strachu a můžete si dělat, co chcete. Funguje to. Američané si rapidně zvykají na sledování v sovětském stylu, na státní moc zkoumající a špehující bez omezení, na to, že na ně poštěkávají a poroučejí jim federální úředníčci. To co lidé tolerují si také zasluhují.

Podle mého názoru je strašné, že druhý Reedův závěr je téměř jistě pravdivý, poznamenává Fabius Maximus. A co je horší, víme to, ale nic neděláme. Americký lid byl domestikován jako ovce --- a my neděláme nic.

Co by řekli Otcové zakladatelé tomu, co se z nás stalo?

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 6.10. 2009