Radar bez konce?

5. 10. 2009 / Štěpán Steiger

Byl jsem jedním z prvních, kdo (se) mobilizoval proti radaru. (To není chvála - jen konstatace.) Tím větší byla moje radost, když po všech zákrutech - vládní "ofenzívě", protestech, demonstracích, přesvědčování, sběru podpisů, informační kampani atd. - přišla zpráva, že Obama základnu už neplánuje. (Sledoval jsem posměšně úvahy polských politiků, počínaje prezidentem Kaczyńským, kteří se domáhali umístění "Patriotů" - střel, nikoli vlastenců - a po Obamově rozhodnutí zasmušile prohlašovali, že americko-polská "romance" skončila.) Minulou sobotu jsem se ovšem začal ptát, jestli moje radost nebyla přece jenom předčasná.

Zpráva byla datována 1. října. Většina médií tady ve Státech ji nezaznamenala, ale Defense News měly titulek: TAUSCHER: U. S. COULD SEND ARMY PATRIOT MISSILE UNIT TO POLAND - čili "Tauscherová: Spojené státy by mohly do Polska poslat armádní protiraketovou jednotku."

Ellen Tauscherová, do června členka Sněmovny reprezentantů z Kalifornie, od června náměstkyně ministryně zahraničí pro kontrolu zbrojení a mezinárodní bezpečnost, sdělila totiž sněmovnímu výboru pro ozbrojené síly, že vláda "by mohla do Polska rotovat armádní jednotku střel Patriot" v rámci úvah o rozmístění částí nového systému protiraketové obrany.

Tauscherová a Michele Flournoyová, náměstkyně ministra obrany pro politické záležitosti, prohlásily, že americká administrativa sdělila polským představitelům, že v Polsku případně umístí ozbrojené síly. (Tauscherová připustila, že polská vláda "si opravdu přála" mít na svém území americké vojsko, když souhlasila s Bushovým plánem na instalaci 10 raketových interceptorů, jako opatření proti Rusku.) Obě náměstkyně také řekly, že Washington bude diskutovat s českými politiky (!) o možnosti umístit v ČR "vyspělý řídící a kontrolní systém" v rámci nově plánované protiraketové obrany.

Můžeme přirozeně namítnout: jde o předběžné záměry. Ani v roce příštím - a sotva v následujícím - nenabudou americké plány konkrétní podobu. Poláci budou možná na Američany více naléhat - jedna z výtek Lecha Kaczyńského vůči ministru zahraničí Sikorskému a premiéru Tuskovi byla, že jednání s Washingtonem příliš protahovali; kdyby prý byla smlouva o umístění Patriotů podepsána už za Bushe, nebyl by Obama mohl tak rychle couvnout.

Jak však bude "diskutovat" nová česká vláda - Fischerova se sotva může zavazovat, pokud by k diskusím došlo ještě před červnem 2010 - nedokáži v této chvíli říct (nejsem však optimista).

Jenže už sám fakt, že se "diskuse" o nějakém "řídícím a kontrolním systému" povedou, připomíná "informativní" rozhovory ministra Tvrdíka ve Washingtonu na samém počátku radarové anabáze. (Mimochodem, po oznámení, že Obama ruší rozhodnutí o radaru v ČR, navštívila Ellen Tauscherová Varšavu a Prahu, aby rozhodnutí objasnila. Veřejnost v Praze mohla návštěvu zaznamenat, o podrobnostech "objasňování" se však nedověděla naprosto nic.)

Jistě, oficiálně byly původní plány o radaru odůvodňovány nebezpečím, jež by (údajně) mohly představovat íránské rakety. Teď, když s Íránem začala jednání (místo hrozeb sankcemi), se toto nebezpečí asi přestane jevit jako reálné (pomiňme, že sotva existovalo i dříve). Jenže i pokud chceme být optimisty, nemusíme ještě ztrácet obezřetnost. Všichni, kdo až dosud oponovali radarové základně, by měli i nadále aspoň sledovat, jak bude na případnou americkou "nabídku" reagovat česká politika.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 5.10. 2009