Britští konzervativci navrhují odsun odchodu do důchodu a daňové stimuly pro menší podniky

6. 10. 2009

Miliony lidí budou v Británii muset pracovat do 66 už od roku 2016. Vyplývá to z plánů Konzervativní strany, která chce zvýšit věk odchodu zaměstnanců do důchodu ve snaze snížit britský rozpočtový deficit. Na právě probíhajícím výročním kongresu Konzervativní strany v Manchesteru oznámí v úterý stínový konzervativní ministr financí George Osborne, že zvýší věk odchodu do důchodu z 65 na 66 let o deset let dříve, než to plánovala labouristická vláda. Podle konzervativců by se tak ušetřilo 13 miliard liber, což by o dost snížilo britský státní deficit, který příští rok dosáhne výše 175 miliard liber.

Labouristická vláda oznámila vlastní rozpočtové škrty, když oznámila, že doporučuje zmrazení mezd či jen jednoprocentní zvýšení mezd pro tři čtvrtě milionu státních zaměstnanců, včetně lékařů, zaměstnanců věznit, zubařů a státních úředníků.

Konzervativci v pondělí oznámili, že chtějí novým podnikům poskytnout daňové úlevy ve výši 250 milionů liber. Stínový konzervativní ministr financí George Osborne oznámil, že zrušení poplatků tzv. "superhrubé" mzdy (příspěvky, které na sdružení sociální a zdravotní pojištění platí za zaměstnance zaměstnavatel, v Británii ve výši 12,8 procent) pro prvních 10 zaměstnanců nově založené firmy by v prvních dvou letech konzervativní vlády vytvořilo až 60 000 pracovních příležitostí.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 6.10. 2009