IDnes netuší, co je pojem férového zpravodajství

6. 10. 2009 / Jan Čulík

V článku primitivního jazykového stylu píše Teodor Marjanovič v iDnes mj. toto:

[Rusko] po celou dobu uzavírání dohod s USA hrozilo, že to tady případně rozbombarduje, neboť jej prý plány na radar a obranné střely v Polsku mocensky limitují.

Zdroj: ZDE

Pozoruhodná interpretace.

Srovnejte s analýzou Karla Dolejšího ZDE:

Je důležité zopakovat si hlavní ruskou námitku proti původnímu projektu evropské protiraketové obrany - totiž že by systém představoval hrozbu ruskému strategickému deterrentu, neboť by byl schopen sestřelovat mezikontinentální rakety startující z ruského území. V pozadí námitky jsou americké koncepční dokumenty obsahující úvahy o tom, že USA mohou získat schopnost provést první jaderný úder na území protivníka, aniž by se samy musely obávat odvety.

To Teodor Marjanovič opravdu neví, anebo manipuluje větou "plány na radar [Rusko] mocensky limitují" záměrně? Kde je férovost?

Ponámka ŠOK: Do ruky, která krmí, vychovaný hlídací pes (demokracie) nekouše, ale olizuje ji. Teodor Marjanovič je "Czech Fulbright alumni". Fulbrightova nadace, financovaná Úřadem pro vzdělávací a kulturní záležitosti ministerstva zahraničních věcí Spojených států , není pojmenována po senátorovi Jamesi Williamu Fulbrightovi jen tak náhodou. Ale zatímco Fulbright, autor knihy Arogance moci (New York: Random House. ISBN 0-8129-9262-8), byl jediným senátorem, který hlasoval proti zprávě stálého podvýboru pro vyšetřování v roce 1954, kterému předsedal senátor Joseph McCarthy, a trvale vyjadřoval odpor vůči jakékoli americké tendenci zasahovat do záležitostí jiných národů, jeho stipendium slouží po jeho smrti k pravému opaku: k výchově sice clintonovsky liberálních, nicméně proamericky servilních, poslušných a loajálních.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 6.10. 2009