Nobelovu cenu v oboru lékařství získali tři vědci za práci o stárnutí

6. 10. 2009

Nobelovu cenu za medicinu získali vědci, kteří objevili telomery, "ochranné záklopky", podobné zpevněnému konci tkaniček od bot, která brání rozpadu chromozomů při dělení buněk. Jsou to tři američtí vědci, Elizabeth Blackburn z University of California v San Francisku, Carole Gredier z Johns Hopkins University a Jack Szostak z Harvard University.

Blackburnová a Szostak objevili, že jedinečná sekvence DNA v telomerech chrání chromozomy před rozpadnutím. Gredierová a Blackburnová identifikovaly enzym, telomerázu, z níž vznikají telomery.

Když se buňky dělí, telomery se postupně zkracují a buňky stárnou. Ale jestliže je enzym telomeráza velmi aktivní, délky telomerů jsou zachovány a buňky rostou a dělí se bez stárnutí. To je proces, k němuž dochází v rakovinových buňkách, které rostou a dělí se, aniž by stárly.

Objev telomerů měl ve vědecké komunitě velký dopad a hodně vědců spekulovalo, že zkracování telomerů je důvodem pro stárnutí.

Mezitím bylo zjištěno, že je stárnutí složitější proces a že zkracování telomerů je jen jedním z různých faktorů, způsobujících stárnutí. Defektní telomery způsobují celou řadu dědičných chorob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 6.10. 2009