Jiří Paroubek: Základem je komunitní a terénní sociální práce

5. 10. 2009 / Pavel Pečínka

V rámci předvolební kampaně navštívil 19. srpna šéf ODS Mirek Topolánek Muzeum romské kultury v Brně, kde hovořil mj. o názorech své strany na tematiku neziskového sektoru a romské menšiny. Požádali jsme proto o názor na tytéž záležitosti i předsedy ostatních stran. Reagovali Jiří Paroubek (ČSSD) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL), i když byly mezi tím volby odloženy. Nijak neodpověděli představitelé TOP 09 a KSČM. Odpověď přislíbil asistent Ondřeje Lišky (Strana zelených), dosud však od Zelených žádná nepřišla. Přinášíme zatím reakci předsedy ČSSD, postupně zveřejníme další.

Jak hodlá vaše strana řešit problémy neziskového sektoru s přihlédnutím k dopadům hospodářské krize?
Hospodářská krize si nevybírá a neziskový sektor je jedním z mnoha oblastí, které budou zasaženy. ČSSD dlouho před tím, než bývalá Topolánkova vláda vůbec uznala, že nějaká krize bude, přišla s řešením a návrhy, jimiž by se měly politické strany řídit, aby dopady hospodářské krize co nejvíc zmírnily. Neziskový sektor je v tomto směru velmi specifický. ČSSD určitě nebude činit žádné kroky, které by tento sektor v době krize ohrozily tak, jak to například dělala ODS. Pánové z ODS brali neziskový sektor jako kouli na noze a situace se v mnohých oblastech neziskového sektoru stala neudržitelná.
Při svých návštěvách v různých krajských neziskových společnostech jsem na vlastní oči viděl dopady kroků bývalé vlády, kdy byly příspěvky ze státního rozpočtu seškrtány na neúnosnou mez. ČSSD, pokud by byla ve vládě, by nikdy nic podobného nedopustila. Nicméně, každý si musí uvědomit, že situace je velmi vážná a že neziskový sektor je jeden ze všech těch, kdo dopady pocítil. ČSSD však bude hledat všechny možné cesty, aby neziskový sektor období krize přestál. Jsme si vědomi jeho mnohdy nenahraditelné role a vážíme si lidí, kteří v něm pracují.
Daly by se v několika bodech shrnout vaše priority ohledně témat spojených se "sociálně vyloučenými", což jsou z velké části Romové?
Radikálních změn nelze dosáhnout během jednoho volebního období a ten, kdo to tvrdí, je populista. Společným jmenovatelem všech řešení je komplexnost, účinnost a efektivita řešení. ČSSD chce aktivně využívat také příkladů z dobré praxe.
Základem jakékoliv změny je komunitní a terénní sociální práce. Podporu těchto nástrojů vidíme jako prioritu. Vzdělání přestavuje základ pro budoucnost. ČSSD proto považuje za důležité zaměřit se na motivaci rodičů, aby posílali děti do předškolních zařízení, stejně tak na podporu programů, které pomohou dětem ohroženým sociálním vyloučením setrvat na běžných základních školách.
Obyvatele ohrožené sociálním vyloučením také velmi trápí bydlení a nezaměstnanost. Naší snahou proto bude využívat už získaných zkušeností v oblasti projektů zaměřených na tuto cílovou skupinu a co nejefektivněji využívat potenciálu úřadů práce a nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Aby se změnilo něco zásadního v oblasti bydlení, je důležité podpořit přijetí zákona o sociálním bydlení.
Z hlediska integrace Romů považujeme za nutné zabezpečit systematickou a dlouhodobou práci v regionech a v obcích např. prostřednictvím posílení a systematizace pozice krajských koordinátorů pro romské záležitosti. Věříme také, že svou úlohu též sehraje Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách.
ČSSD k problému sociálního vyloučení přistupuje aktivně. Myslím, že o tom svědčí vytvořené oranžové knihy a hlavně zveřejněný volební program.
Jaké Romy máte na kandidátkách, na jakých místech a co si od nich slibujete?
Původ kandidátů v ČSSD neevidujeme. To však neznamená, že Romové na kandidátce nejsou, například v Praze kandiduje Mgr. David Beňák. Věřím, že se do života strany aktivně zapojí více Romů a dostanou příležitost v některých z následujících voleb, například regionálních či komunálních.
Ultrapravicový extremismus - v několika bodech - jak na něj?
Stejně jako u boje se sociálním vyloučením ani v tomto případě neexistuje univerzální recept. Je nutné se soustředit na několik úrovní tohoto problému zároveň, pouze tak to bude účinné. Samotný zákaz toho či onoho seskupení problém neřeší. Je to krok významný. Musí být však uděláno víc, např. kampaně, výchova ve škole, řádné vyšetření všech incidentů atd.

Vychází v Romano hangos 17/2006

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 5.10. 2009