Reforma ODS byla úpisem do otroctví

6. 10. 2009 / Ivo Bubeník

Navrhovanými škrty ve státním rozpočtu k ODS loajálního ministra Janoty, "aby nedošlo k maďarskému scénáři", zřejmě většina veřejnosti procitla ze snu. Konečně je jasně vidět, že vláda jiné příjmy kromě daní nemá a musí citelně sáhnout do kapes poplatníků. Příjmy z privatizace, tolik oblíbené všemi stranami, skončily a tak tajné dotování rozpočtů je fuč, píše čtenář Ivo Bubeník.

Je také nad slunce jasné, že výdaje na penze, zdravotnictví atd. se privatizací ani neztratily ani nezmenšily, což předpověděl ekonom František Nepil v roce 1992! ZDE Výdaje naopak rostou. V roce 1990 byly výdaje na penze směšných 45 mld . Letos 330 mld. Na tento problém, jak je níže vidno, ovšem otec reformy Václav Klaus nikdy nemyslel.

Jiné příjmy vláda nemá ani ne tak kvůli krizi, ale díky velebené privatizaci majetku či tzv. prodeji státních aktiv.

Ukázalo se, že v médiích sporadicky zveřejněné výhrady a varování některých ekonomů před laciným prodejem majetku státu a tzv. zahraničními investicemi v podstatě znamenaly jen ztrátu příjmů pro stát-daňové poplatníky. Ročně tak z naší republiky odplouvá 50-100 miliard novým vlastníkům majetku-kapitálu. Kožený, Krejčíř, Nomura , Volkswagen, Continental a další majitelé původně našich podniků se musejí smát, až se za břicha popadají.

Ze slibů politiků ODS, že přeci noví vlastníci zde budou platit daně nebo že jen co skončí privatizace, bude mít stát peněz habaděj, nezbylo nic. A ti politici, kteří svou nekompetentností tuto situaci zavinili, raději mlčí.

Krize tak uspíšila skutečnost, že stát se blíží ke snědenému krámu. Podnikatelé, analytici i bankéři Janotův balíček chválí. Pochopitelně, oni tuto Klausovu, Topolánkovu i Kalouskovu cestu do pekel, vychvalovali, velebili.

Jak dlouho se budou fakta o trestuhodné privatizaci, která také naši dnešní situaci zavinila, maskovat? Jak dlouho budeme čekat, než nám někdo z celebrit, ekonomů, expertů NERVu, politiků či novinářských investigativců cizinou vlastněných medií přiznají, že reforma byla úpisem do otroctví a ani druhý Janotův balíček stát před bankrotem nezachrání?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 6.10. 2009