Británie se propadá do vážné krize

19. 7. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
Foto: Brexitový fundamentalista Jacob Rees-Mogg

Známý televizní komentátor Robert Peston: Theresa Mayová informovala, že v srpnu a v září bude vydáno 70 "technických vyhlášek" pro britské podniky a domácnosti, které vysvětlí, jak se všichni máme připravit na vypadnutí z Evropské unie bez dohody (pokud k tomu dojde). Panebože!
 

Sedmá pečeť v dnešní Británii: Kdo vládne zemi?


Mléčné výrobky se po odchodu Británie z EU zřejmě stanou luxusním zbožím. Máslo, sýry a jogurty z EU budou velmi drahé, varuje mlékárenská firma Arla:

 

Absolutně není jasné, jak to dopadne s brexitem. Vláda a parlament riskují vážné a nenapravitelné škody britské ekonomice i politice. Dokonce  i "měkký brexit", který minulý týden vyjednala Theresa Mayová se svou vládou, a který nyní pod tlakem probrexitových fundamentalistů opustila, považuje evropská sedmadvacítka za nerealizovatelný. Británii nyní vážně hrozí, že přestanou létat letadla do Evropy, britské jaderné elektrárny budou bez dodávek jaderného paliva, vznikne nedostatek potravin, protože Británie závisí na jejich dovozu z Evropy, a Severní Irsko bude bez elektřiny - protože elektrická energie je mu v současnosti dodávána z Irské republiky, která je v EU.

Politický chaos v Británii je charakterizován podvodem. Plán premiérky Mayové pro odchod Británie z EU je prý přesně takový, jaký ho chtěla mít, navzdory tomu, že jí ho přepsali v parlamentě fundamentalističtí stoupenci brexitu. Vládnou nyní vážné obavy, že Británie vypadne z EU příští rok v březnu bez dohody, což by bylo pro zemi katastrofou.

Někteří navrhují, že by v této chvíli měla v Británii vzniknout nadstranická vláda národní jednoty. Konzervativní poslankyně Anna Soubry navrhuje, aby se rozumní konzervativci spojili s rozumnými labouristy (nikoliv ze stínové vlády, ale z řad obyčejných poslanců)  a poslanci skotských nacionalistů a velšské strany Plaid Cymru. Varovala, že v Británii nyní vládne blázen Jacob Rees-Mogg.

Nyní v Británii vážně hrozí, že vedení vládnoucí Konzervativní strany bude svrženo fanatickou menšinou, která se bude udržovat u moci navzdory většinovému mínění. Důsledkem je postupné ochromování norem a pravidel demokracie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
12301

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018