Charlottesville, USA: Automobil vjel do davu pokojně protestujících levičáků, usmrtil jednu osobu

12. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:

Dvacetiletý James Fields z Ohia byl v sobotu zatčen a obviněn z vraždy, poté, co automobil vjel do skupiny lidí, pokojně protestujících proti shromáždění bělošských supremacistů v Charlottesville ve státě Virginie. Při tomto teroristickém útoku byla usmrcena jedna žena a 19 lidí bylo zraněno.

V jiném incidentu přišli o život dva policisté, když havaroval jejich vrtulník. Podrobnosti ZDE.

Donald Trump se stal terčem ostré kritiky od jak Republikánů, tak Demokratů, za to, že výslovně neodsoudil násilí páchané bělošskými supremacisty a ultrapravicovými aktivisty. Trump sice násilí odsoudil, ale předstíral, že ho páchají všechny strany.

- - - -
 



V městě Charlottesville v americkém státě Virginia vjel automobil do davu pokojně protestujících levicových aktivistů. Řada lidí byla zraněna, jedna osoba byla usmrcena. Primátor Charlottesvillu Mike Signer naléhal na občany na Twitteru, aby odešli domů.

Donald Trump odsoudil násilí ve městě a guvernér státu Virginia vyhlásil mimořádný stav.

K potyčkám došlo kolem plánovaného shromáždění pod heslem "Sjednoťme pravici", kdy došlo ke konfliktům mezi pravicovými a levicovými aktivisty. Nepokoje pokračovaly od pátku.





Jde o konflikt ohledně sochy Roberta E. Leea, generála armády jižanské Konfederace. Letos v únoru město těsnou většinou hlasovalo pro její odstranění. Poté, co Dylann Roof zmasakroval devět Afroameričanů v městě Charleston v Jižní Karolíně, jsou sochy činitelů Konfederace odstraňovány. Občané   protestovali proti demonstrantům prosazujícím bělošský supremacismus.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7354

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2017