Boris Johnson by měl být uvězněn za brexit, tvrdí bývalý poradce britského ministra pro brexit

9. 8. 2017

čas čtení 2 minuty


James Chapman, bývalý poradce Davida Daviese, britského konzervativního ministra pro brexit, položil na Twitteru celou řadu tvrdých otázek britským ministrům ohledně odchodu Británie z EU. Chapman požaduje založení nové strany proti brexitu, aby se Británie vyhnula katastrofě


Chapman poslal členům britské vlády celou řadu tvrdých otázek týkajících se dopadu brexitu na jejich ministerstva a ostře odsoudil aktivisty pro brexit, v jejichž čele stáli Boris Johnson, nyní britský ministr zahraničí, a Michael Gove, nyní ministr životního prostředí.

Chapman na Twitteru mj. napsal: "Řekněme si to upřímně, kdybychom měli efektivní volební zákon, čelní stoupenci brexitu by nyní byli ve vězení":




 


Chapman požádal Karen Bradley, ministryni kultury, zda může "potvrdit, že všechny americké televizní stanice odcházejí z Londýna v důsledku manikálního tvrdého brexitu britské premiérky" a ministra zdravotnictví Jeremyho Hunta se zeptal na Twitteru, jakým způsobem si myslí, že miliony britských turistů si podrží přístup k zdravotní péči v případě náhlého onemocnění na území Evropské unie.

Ministru pro obchod Gregu Clarkovi položil otázku: "Můžete potvrdit, že bude trvat sedm let, než bude realizován alternativní režim účasti v Euratomu?"

Vyjádřil se také, že mnoho britských šéfredaktorů, podporujících brexit, se prostě rozhodlo zničit Davida Camerona, protože se pokusil regulovat výstřelky bulvárního tisku, a apeloval na rozumné novináře, aby si uvědomili, že brexit zničí životy mnoha jejich čtenářů.

Po odeslání všech těchto tweetů sdělil Champan deníku Guardian, že se veřejně ozval, protože ohledně brexitu "hodiny tikají" a čelní poslanci hlavních britských stran jsou "ochromeni" a "bojí se, že se jim bude nadávat do sabotérů, kteří se protiví vůli lidu".

Poukázal také na to, že poslanci Dolní sněmovny mají moc donutit Británii, aby setrvala v Evropském hospodářském oblasti, v rámci článku 127 Lisabonské smlouvy o tom budou muset poslanci hlasovat v březnu 2018. V Dolní sněmovně není většina pro odchod z Evropské hospodářské oblasti, takže vláda bude muset změnit svůj postoj."

Chapmanovy tweety vyvolaly zuřivost od stoupenců brexitu. Nigel Farage se veřejně dotázal, "pro kterou stranu Chapman na ministerstvu pro brexit vlastně pracoval?" Michael Heaver, bývalý Farageův poradce, řekl, že Chapmanovy tweety jsou důkazem toho, že odpůrci brexitu "prohrávají".

Na to Chapman na Twitteru odpověděl Farageovi a Heaverovi na Twitter, že "rozdrtím vás a vaši odpornou stranu na prach".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 



0
Vytisknout
6590

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2017