Severní Korea "uvažuje o raketovém útoku proti americké letecké základně na Guamu"

9. 8. 2017

čas čtení 3 minuty

Pchjongjang tvrdí, že může zasáhnout raketovým útokem americkou leteckou základnu v Tichomoří. Varuje, že jakákoliv americká vojenská akce vyvolá "totální válku"

Jen několik hodin poté co Donald Trump varoval severokorejský režim, že na jakoukoliv hrozbu Spojeným státům budou USA reagovat "ohněm a zuřivostí", se Severní Korea vyjádřila, že uvažuje o raketovém útoku proti americké letecké základně na Guamu v Tichomoří.


Hrozbu zveřejnila státní tisková kancelář KCNA. Vyvolalo to dramatické zvýšení napětí a varování Washingtonu, aby se nenechal zatáhnout do agresivní války slov se Severní Koreou.

Pchjongjang uvedl, že "pečlivě zkoumá" plán zaútočit na Guam, který je ve vzdálenosti 3400 km. Pohrozil, že vytvoří kolem ostrova "hradbu ohně".

Na Guamu mají základnu americké ponorky, je tam letecká základna a pobřežní stráže.

Guvernér Guamu Eddie Calvo se ve středu pokusil ujistit místní obyvatele, že neexistuje "žádná hrozba" severokorejského útoku, avšak dodal, že ostrov je připraven na "všechny eventuality".

V internetovém videoprojevu guvernér konstatoval, že ho informovala americká ministerstva obrany a vnitřní bezpečnosti, že nedošlo k žádné změně v režimu ohrožení.

Mluvčí Korejské lidové armády konstatoval ve středu, že plán útoku na Guam bude realizován, jakmile vydá šéf státu Kim Jong-un rozkaz k útoku.

Tisková kancelář KCNA citovala jiného armádního mluvčího, který obvinil Washington, že připravuje "preventivní válku" a dodal, že jakýkoliv útok proti Severní Koreji by vyvolal "totální válku a zničil by veškeré pevnosti nepřátel, včetně amerického území."

Napětí v regionu vzniklo poté, co Severní Korea provedla loni dvě zkoušky jaderných bomb a minulý měsíc provedla zkoušku dvou mezikontinentálních balistických raket. Rada bezpečnosti OSN reagovala o minulém víkendu tím, že jednohlasně schválila sankce, v jejichž důsledku severokorejský režim přijde asi o miliardu dolarů ročně.

Válkychtivé výroky ze Severní Koreje vyvolávají znepokojení v Japonsku. Japonské ministerstvo obrany v úterý varovalo, že je možné, že Pchjongjang zminiaturizoval své jaderné zbraně. Americké výzvědné služby také tvrdí, že režim úspěšně vyrobil miniaturizovanou jadernou hlavici, kterou lze umístit do rakety.

Analytikové varují, že výhrůžky od Donalda Trumpa proti Pchjongjangu vážně destabilizují už tak vážnou jadernou situaci. Poukazují na to, že Trump používá stejný jazyk jako Severní Korea. Na obou stranách konfrontace jsou nestabilní a nesebejistí předáci, kteří se snaží svými výroky posílit svůj image silného politika.

Problémem je, jak na to poukázal bývalý americký ministr zahraničí William Perry, že jestliže po Trumpových hrozbách nevznikne žádný strategický plán jak reagovat, Trumpova důvěryhodnost bude dále oslabena.

"Jaderné odstrašení je důvěryhodné pouze potud, pokud lze hrozbu považovat za uvěřitelnou, vychloubáne se poškozuje obraz bezpečnostního postoje USA," napsal Perry na Twitteru.


Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE
 

0
Vytisknout
9117

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2017