Dlouholetý odborník na Rusko šokován, co se s ním děje

30. 6. 2017

čas čtení 4 minuty


Angus Roxburgh, někdejší žák Jana Čulíka v hodinách češtiny na Glasgow University, posléze dlouholetý reportér televize BBC v Moskvě a v Bruselu, pak poradce Vladimíra Putina pro jednání se Západem a autor několika významných knih o Rusku, byl v minulých dnech v Nižném Novgorodu sedm hodin vyslýchán. Posléze se účastnil děsivé "hodinky nenávisti" v ruské státní televizi. Je zděšen, co se v dnešním Rusku děje. Píše v deníku Guardian:

Studuju Rusko 45 let a máloco o něm mě šokuje. Avšak tento měsíc jsem byl opravdu zděšen. Ne proto, že jsem sledoval, jak nevinní mladí lidé jsou na ulicích ruských měst zatýkání násilnickými pořádkovými jednotkami, ne proto, že jsem sám byl zatčen a vyslýchán sedm hodin, ale v důsledku toho, co jsem zažil ve studiu ruské státní televize.



V "Den Ruska", 12. června, protestovaly tisíce lidí v centrální Moskvě proti Vladimíru Putinovi a jeho kleptokratickému režimu. Následující zatýkání bylo zcela nelogické. "Národní garda" v černých uniformác náhodně zatýkala lidi po pěticích. Mohl jste být i Putinovým stoupencem - nic vás neochránilo.

O týden později jsem se účastnil v provinčním městě Nižnij Novgorod studijní cesty, v jejímž rámci jsem se setkával s politiky, experty, aktivisty. Brzo se ukázalo, že o tom, že v Rusku vzniká policejní stát, jsme ani nemuseli diskutovat.

Hovořili jsme s představitelem Putinovy vlastní strany během snídaně v hotelu, když tam vrazila skupina tajných policistů, doprovázených kameramanem, a odvedla nás na policii. Tam mě drželi sedm hodin a vyslýchali mě ohledně toho, co "ve skutečnosti" v Rusku dělám.

Věděli o mně všechno, i to, že jsem byl z Ruska r. 1989 vyhoštěn. Odmítli mi dát cokoliv k jídlu i k pití.  Po čtyřech hodinách mi dovolili spojit se britským velvyslanectvím v Moskvě, které trvalo na tom, aby mi alespoň dali vodu a umožnili mi kontakt s právníkem. Nakonec mě pustili s malou pokutou, ale ne dřív, než jsem byl donucen podepsat falešné prohlášení, že jsem "porušil podmínky svého víza".

Zpátky v Moskvě nás pozval Anatolij Kuzičev, moderátor politického televizního pořadu, abychom seděli ve studiu při živém vysílání prvního programu státní televize. Byla to hodinka nenávisti proti Ukrajině, Polsku a komukoliv, kdo se odvážil Rusko kritizovat.

Na obrazovce se objevila fotografie muže, zatčeného na Ukrajině za to, že nesl sovětskou vlajku, a ukrajinská "expertka" směla vysvětlit, proč jsou na Ukrajině zakázány komunistické symboly. Během několika vteřin ji ukřičeli dva agresivní muži, kteří se jí posmívali a označovali ukrajinskou vládu za nacisty a rusofoby. Její jedinou rolí, zdálo se, bylo  fungovat jako boxovací pytel. Po vysílání jsem se jí ptal, proč se nechává tak ponižovat. Mlčky se ke mně obrátila zády.

Jeden z moderátorů, Arťom Šejnin, veterán sovětské války v Afghánistánu, pochodoval po studiu jako explodující balík arogantního primitivismu a umělé nenávisti. Proklínal polský parlament za to, že schválil odstranění památníků sovětské okupace jejich země. "Ti lidé jsou kurvy, zvířata..." Plival ta slova do kamery.

Vedle mě seděla mladá produkční, sotva jí bylo dvacet, jejímž úkolem bylo organizovat potlesk. Kdykoliv moderátor řekl něco opravdu sprostého, tleskla - a dala tak signál pro publikum, aby začalo náruživě aplaudovat - a pak asi po čtyřech vteřinách vydala signál, aby se potlesk zmírnil a ustal.

Během pauzy pro reklamu jsem se na ní obrátil a ptal jsem se jí, jestli četla George Orwella. V životě o něm neslyšela.

Ruský spisovatel Nikolaj Gogol kdysi popsal Rusko jako trojku - vůz s třemi koňmi - který v jeho rychlé jízdě okolní svět obdivuje. Kdysi Putin skutečně usiloval o obdiv. Když jsem pracoval jako poradce pro Kreml v prvních letech Putinovy vlády, pamatuju, že jsem radil jeho hlavnímu propagandistovi, že pokud chtějí opravdu usilovat o dobré vztahy se Západem, měli by se obrátit zády vůči komunismu a chovat se vstřícně vůči zemím, které kdysi okupovali.

V dnešních dnech se uchází Rusko o vstřícnost světa jako gangster, ne jako milenec. Podle toho, co jsem viděl, táhnou ruskou trojku dnes tři staré koně: xenofobie, strach a zastrašování. A trojka se řítí zpět do zdiskreditované minulosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
21334

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2017