Čína "zastaví Severní Koreji dodávky ropy", pokud provede jadernou zkoušku

12. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Čínský prezident Zi Jinping a prezident Donald Trump hovořili ve středu telefonicky o eskalujícím napětí ohledně Severní Koreje. Prominentní čínský státní deník Severní Koreu varoval, že ji Čína zruší životně důležité dodávky ropy, pokud se odváží provést zkoušku jaderné zbraně.

Trump předtím varoval Čínu na Twitteru i v televizním rozhovoru, že USA potřebují její pomoc při zvládnutí Severní Koreje.

Ve středu se dále zvýšilo napětí poté, co bylo oznámeno, že japonské námořnictvo se připojí k útočné skupině amerických lodí s letadlovou lodí Carl Vinson v čele, která směřuje do oblasti nedaleko korejského poloostrova.

Severní Korea v sobotu oslavuje 105. výročí narození Kim Il sunga, zakladatele nynějšího severokorejského režimu. Očekává se, že Kim Jong un, jeho vnuk, při této příležitosti provede jadernou anebo raketovou zkoušku, přímo navzdory přáním USA a svého hlavního ochránce Číny.

Čínský vládní list Global Times publikoval nezvykle ostrý komentář, že Peking podpoří tvrdší sankce OSN proti Severní Koreji, včetně "přísného omezení" dodávek ropy do Severní Koreje, pokud provede jadernou zkoušku.

Redakční komentář projevil nervozitu nad tím, co Severní Korea udělá v sobotu a varoval, že korejský poloostrov je nyní nejblíže "vojenskému konfliktu" od roku 2006.

"Čína také nemůže nadále tolerovat pokračující eskalaci severokorejské jaderné otázky za svými humny," píše list. "Namísto přijímání situace, která se stále zhoršuje, ukončení tohoto problému je více v souladu s přáním čínské veřejnosti."

List požaduje, aby se Pchjongjang "vyhnul přímému konfliktu" s Donaldem Trumpem a zastavil své provokativní činy. Pokud se severokorejský režim nezačne chovat umírněně a "udělá velkou chybu, bude možná obtížné mít další šanci k nápravě své strategie".

0
Vytisknout
8101

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2017