Strašná ruská energetická zbraň se ukázala jako mýtus

12. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Politici mnoha zemí tradičně obviňují Rusko, že využívá takzvané energetické zbraně. Moskva údajně manipuluje sousedy s využitím jejich kritické závislosti na dodávkách ruských energetických surovin. Nicméně Ukrajina nehledě na ústup od ruského plynu a nedostatek uhlí končí topnou sezónu bez katastrofálních následků, upozorňuje Olga Solovjevová.


Podobný obrázek skýtají i pobaltské státy, které rozhodně snižují spotřebu ruského plynu. Stejnou cestou již šla Gruzie. Ukrajina celkem úspěšně ukončila topnou sezónu a vyhnula se výpadkům dodávek proudu.

Země především trpí nedostatkem antracitu. Podle údajů ministerstva energetiky zásoby uhlí ve skladech tepelných elektráren se mezi 3. a 10. dubnem snížily na 0,4 % (7,4 tisíc tun).

Deficit antracitu v důsledku ovlivnil provoz některých tepelných elektráren. Od úterka je mimo provoz Krivorožská elektrárna a již dříve byly odpojeny Zmijevská, Tripolská a Přidněsterská tepelná elektrárna. Odstávky byly vyvolány nedostatkem uhlí, jehož těžba je převážně koncentrována v Kyjevem nekontrolovaných částech Doněcké a Luhanské oblasti.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9625

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2017