Nejvyšší evropský rabín požaduje solidaritu s muslimy

9. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Židé a muslimové v Evropě mají společnou kauzu: musejí bojovat proti útokům na menšinová náboženství a hájit náboženskou svobodu, konstatoval nejvyšší evropský rabín. Pinchas Goldschmidt promluvil v předvečer paschy, která začíná v pondělí a varoval, že vzestup ultranacionalistických stran a škoda Evropské unii, způsobená brexitem, ohrožuje bezpečnost židovské i muslimské menšiny.

"Když svět toleruje jiné jazyky, jiné kultury, jiná náboženství, jiné tradice, my židé se cítíme více přijímáni," řekl Goldsmith, předseda Konference evropských rabínů.

"Židé se vždycky cítili více v bezpeční v místech, kde byly jiné kultury a jiná náboženství respektovány. V současnosti, kdy začíná vát ultranacionalistický vítr, židé jako menšina se cítí v nebezpečí."

Evropa směřuje do období nejistoty a turbulence, "která vyvolává otázky, do jaké míry bude vůbec možné zajistit kontinuitu židovské komunity v Evropě," varoval. Nová nálada nepřátelství vůči menšinovým náboženstvím sílí v důsledku obav z imigrace a terorismu.

"Jsme svědky reakce na imigraci z Blízkého východu, v jejímž důsledku přišly miliony muslimů do Evropy. Evropa nyní zavádí protiimigrační opatření a zabývá se strachem z islamistického terorismu. Ale namísto aby tyto problémy řešila, jsme svědky silného útoku proti menšinovým náboženstvím jako celku. My židé a muslimové máme zcela zjevně společnou kauzu - musíme bojovat za náboženskou svobodu."

Obavy z omezování náboženské svobody v Evropě vedly v roce 2015 k vytvoření Muslimsko-židovské vedoucí rady. Je to "první společná platforma pro evropské muslimy a židy".

Židé jsou obětmi islamistického terorismu v Evropě, zdůraznil Goldschmidt. "Jsme poslední, kdo by říkali, že to není problém. Ale my zdůrazňuejme, že se nedá bojovat proti islamistickému terorismu bojem proti islámu. Je nesmírně důležité udělat červenou čáru mezi normativním islámem a radikalismem a terorismem, který zneužívá jméno islámu. Tu červenou čáru musejí vidět a uznat všichni. Avšak populistické strany ve Francii, v Holandsku, v Rakousku a v Německu se snaží tu červenou čáru nevidět. Je nesmírně důležité pro nás i pro miliony muslimé v Evropě, aby všem ukazovali, že tato červená čára existuje.

Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách vyvolalo obavy, že ultranacionalistické strany v Evropě budou posíleny, řekl Goldschmidt. Musíme sledovat, co se stane ve Francii a v Německu. Je nutné udržet si společné evropské hodnoty a evropskou jednotu. Pokud začneme říkat, že každá země je jen sama pro sebe, a budeme prosazovat jen zájem své vlastní země, Evropská unie se stane projektem, který selhal, a vracíme se do roku 1914.

Rabín také varoval před "skrytým antisemitismem", pod heslem hnutí požadující bojkot Izraele na protest proti jeho padesát let trvající okupaci palestinských území. "V mnoha případech nahradil stát Izrael jednotlivého žida. Je velký rozdíl mezi legitimní kritikou izraelské vlády a bojkotem Izraele a hnutím požadujícím protiizraelské sankce," řekl Goldschmidt.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7899

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2017