Trumpův plán seškrtání zahraniční pomoci přichází souběžně s rostoucí hrozbou hladomorů

3. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Americký prezident Donald Trump navrhl velké škrty v programech zahraniční pomoci v době, kdy v Africe a na Blízkém východě vznikla akutní potřeba takových programů, čtyři země se blíží hladomoru a hlad ohrožuje 20 milionů lidí, tvrdí OSN.


Je to poprvé, co takové velké krize vznikly souběžně - a humanitární organizace nemají prostředky na to, aby účinně reagovaly. OSN žádá členské státy v březnu o příspěvek ve výši 4,4 miliardy dolarů, aby "odvrátila katastrofu", prohlásil minulý týden generální tajemník António Gutterres. Dosud obdržela jen zlomek této částky.

Detaily Trumpových rozpočtových návrhů nebyly zveřejněny a velké škrty v zahraniční pomoci se setkají se silným odporem Kongresu. Dosud americké příspěvky pocházejí z loňského rozpočtu, ale hladomory na území Somálska, Jižního Súdánu, Nigérie a Jemenu podtrhují závislost některých z nejzoufalejších lidí světa na americké pomoci.

V Nigérii byly miliony lidí vyhnány z domovů a izolováni povstalci z organizace Boko Haram. V Somálsku historické sucho znemožnilo velké části země přístup k pravidelnému stravování, když skupina aš-Šabáb blokuje přísun humanitární pomoci. V Jižním Súdánu tříletá občanská válka přinutila miliony lidí opustit domovy a farmy. V Jemenu občanská válka a saúdská námořní blokáda narušily import potravin, na němž je země závislá.

V roce 2016 podíl USA na pomoci těmto zemím dosáhl zhruba 28 % a není realistické plánovat, že by za něj bylo možno najít náhradu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5684

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2017