Marine Le Pen slibuje referendum o vystoupení z Evropské unie

3. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Šéfka ultrapravicové Národní fronty Marine Le Pen plánuje referendum o vystoupení Francie z EU a novelizaci ústavy, pokud na jaře zvítězí v prezidentských volbách. Referendum o ústavě by se mělo konat krátce po červnových parlamentních volbách.


V rozhovoru pro list Le Monde publikovaném ve čtvrtek francouzská politička prohlásila, že referendum o úpravě ústavy se uskuteční krátce po parlamentních volbách.

Le Pen navrhuje zákaz vytváření izolovaných komunit, stanovení národní priority (omezení zaměstnávání zahraničních zaměstnanců), ochranu a rozvoj historického a kulturního dědictví, omezení počtu poslanců Národního shromáždění z 577 na 300 a senátorů z 348 na 200.

Další navrhovaná opatření mají změnit většinový volební systém v Národním shromáždění na poměrný, stanovit primát francouzských zákonů před evropskými dohodami a zavedení referend vznikajících lidovou iniciativou.

Le Pen tvrdí, že pokud se stane francouzskou prezidentkou, "okamžitě pojede do Bruselu zahájit jednání o návratu suverenity týkající se měny, zákonů, rozpočtu a území". "Šest měsíců po vítězství ve volbách uspořádám referendum o odchodu z EU. Pokud toho dosáhnu, nabídnu francouzským občanům setrvat. Jinak jim poradím, aby EU opustili," prohlásila politička.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5321

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2017