Bělorusko "plánuje odchod" z Putinova Eurasijského ekonomického svazu (EvrAzES)

3. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Bělorusko plánuje odchod z Eurasijského ekonomického svazu (EvrAzES) a Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OKDB), informuje ruská agentura Regnum. Kromě toho může země odejít také ze Svazové vlády s Ruskem. Podle zdroje agentury Rusko tyto záměry "chápe".


Později ruské a běloruské zdroje v integračních strukturách sdělily Kommersantu, že zprávy jsou "nepravdivé". V pátek by měl otázku vyjasnit běloruský prezident Alexandr Lukašenko na velké tiskové konferenci.

Členy Eurasijského ekonomického svazu jsou kromě Ruska a Běloruska také Arménie, Kazachstán a Kyrgyzstán. Stejné státy plus Tádžikistán jsou členy vojenské organizace Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti.

26. prosince hlavy čtyř z pěti států svazu - Ruska, Arménie, Kazachstánu a Kyrgyzstán - podepsaly Celní kodex svazu připravovaný po dobu tří let. Přitom se schválením dokumentu v Kyrgyzstánu vznikly problémy: Nejprve bylo zveřejněno, že prezident dokument nepodepsal, později, že ano. 31. prosince projekt dohody o Celním kodexu schválil běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5965

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2017