Novorozeně z Aleppa: Jak se narodilo po útoku barelovou bombou

30. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Syrská filmařka Waad al-Kateab, která ve východním Aleppu natáčela pro Channel Four News děsivé reportáže o zraněných dětech a civilistech (viz výše, český překlad komentáře ZDE), obdržela v úterý v Londýně za svou dokumentaristiku dvě významné mediální ceny od lidskoprávní organizace Amnesty International:

Při té příležitosti poslala toto svědectví světu:

"Možná tohle bude můj poslední dopis vám a světu. Jsem v nejnebezpečnějším městě světa. Jen dnes na mou čtvrť Al-Sukkari spadlo 30 barelových bomb a 100 dělostřeleckých granátů. Chtěla bych bývala být s vámi, avšak obklíčení Aleppa tomu zabránilo. Jsem jen jedním člověkem z 270 000 lidí, kteří tu žijí v obklíčení. Jedinou věcí, která je k dispozici v tomto městě, je vzduch, ale ten je většinou otrávený jedovatými plyny a chlórem. Nejsme jediné město v Sýrii, které je v obklíčení, a naše záchrana nepřijde zrušením tohoto obklíčení a zastavením bombardování, ale pádem Asadova režimu a získáním naší svobody a důstojnosti jako Syřanů. Bývala bych byla ráda, aby mé objektivy a objektivy mých kolegů vám poskytly kompletní obraz Aleppa, ale jsme bezmocni tváří v tvář tomuto ničení, jemuž se s nadšením oddávají Rusové a syrský režim v tomto starobylém městě.

Existuje zničené město jménem Aleppo. A všichni jeho lidé vás prosí, abyste pamatovali na svou lidskost.

Waad Al-Kateab, Aleppo, 29. listopadu 2016"

Před udělováním cen v Londýně psal na Twitteru vedoucí produkce Channel 4 News: "Waad al-Kateab je nominována na tři ceny Amnesty International, je ale v obklíčení v Aleppu, prosíme, pošlete ji vyjádření své podpory:

0
Vytisknout
6546

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2016