Množí se důkazy o útoku jemenských Húsiů na americkou loď. Američané zvažují odvetný úder

12. 10. 2016

čas čtení 3 minuty


Spojené státy považují za stále pravděpodobnější, že jemenští Húsiové spojení s Íránem, i když to popírají, jsou zodpovědní za nedělní útok na americký torpédoborec u jemenského pobřeží.


Zdá se, že Húsiové použili malé lodě jako pozorovatele, aby pomohli navádět raketový útok na loď, prohlásili pro Reuters američtí představitelé, kteří nemají povolení veřejně se vyjadřovat k probíhajícímu vyšetřování.

Spojené státy také vyšetřují možnost, že radarová stanice pod kontrolou Húsiů v Jemenu mohla ozářit loď USS Mason, což by pomohlo proíránským bojovníkům zaměřit plavidlo a provést útok.

Žádná ze dvou raket odpálených z území kontrolovaného Húsii loď nezasáhla, ani nedaleké plavidlo USS Ponce, obojživelný transportní dok. Avšak incident hrozí spustit první přímou americkou akci proti Húsiům v jemenském konfliktu, i když by šlo o omezenou odvetu.

Húsiové veřejně popřeli jakoukoliv roli v útoku. Vysoce postavený západní diplomat sdělil Reuters, že tato popření byla komunikována také soukromě.

Avšak detaily nedělního incidentu, pokud se vyšetřováním potvrdí, ukazují na Húsie. Americké ozbrojené síly v úterý naznačily možnost přípravy k odvetnému úderu.

"Každý kdo podnikne akci, vystřelí na lodě U.S. Navy operující v mezinárodních vodách, tak činí na vlastní nebezpečí," prohlásil mluvčí Pentagonu Jeff Davis.

Húsiové, kteří v roce 2014 vyhnali z hlavního města prosaúdského prezidenta Hádího, se v minulosti vyhýbali útokům na americké lodě.

Ačkoliv Spojené státy poskytly omezenou pomoc Saúdy vedené koalici bojující s Húsii, přímé vojenské angažmá v Jemenu směřovaly proti místní odbočce al-Kájdy. Tato politika může zůstat zachována i poté, co Američané provedou jednorázové odvetné údery.

Jemenská válka zabila nejméně 10 000 osob a některé části země přivedla na pokraj hladomoru.

Húsiové, kteří jsou spojenci předchůdce prezidenta Hádího, exprezidenta Sáliha, mají podporu řady armádních jednotek a kontrolují většinu severní části země, včetně hlavního města Sanáa.

Americké ozbrojené síly informovaly, že pouze první z raket odpálená na loď pronikla tak blízko, aby spustila obranný systém torpédoborce USS Mason, a dosud není jasné, zda to bylo nutné k obraně lodi.

Druhá raketa odpálená asi hodinu nato, dopadla tak daleko, že obranný systém aktivován nebyl.

Avšak Reuters zjistila, že střely s plochou dráhou letu pobřežní obrany mají značný dosah, což vyvolává obavy z dalšího nasazení této zbraně, která podle amerických představitelů byla pravděpodobně dodána Íránem. (S největší pravděpodobností půjde o čínskou střelu FL-1/2 Silkworm ZDE - KD.)

Druhá raketa letěla více než 40 km předtím, než padla do vody u jemenského jižního pobřeží.

Húsiové se již přihlásili k útoku na plavidlo Spojených arabských emirátů. K oběma útoků došlo v průlivu Báb al-Mandab, jedné z nejfrekventovanějších námořních cest světa.

Gerry Northwood, hlavní operační důstojník britské firmy MAST zabývající se námořní bezpečností, naznačil, že Húsiové budou mít s podobnými útoky stále více problémů.

"Teď když se zapojí Spojené státy, bude pro Húsie stále obtížnější rozmístit své rakety pro další útoky," prohlásil Northwood.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6048

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2016