V Německu se v sobotu demonstrovalo v mnoha městech proti dohodě TTIP

17. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Antiglobalizační organizace Attac očekávala, že se v sedmi německých městech demonstrací proti dohodě TTIP účastní až čtvrt milionu lidí.

Vývozci jednání podporují, neboť má přinést nižší tarify, méně byrokracie a širší základnu zákazníků pro prodej spotřebního zboží. V Evropě však čelí vyjednávání protestům, protože se tam spotřebitelé obávají, že dohoda zlikviduje ochranu zaměstnaneckých práv a životního prostředí, povede k častějšímu outsourcování práce a k zvýšení nezaměstnanosti.

Kontroverzi vyvolaly také plány na vytvoření mimořádného soudu, kde by soukromé firmy mohly u soukromých právníků a soudců žalovat státy, že např. ekologickými zákony či zákony na ochranu zdraví brání jejich podnikání a vetovat politiku států.

"Dohody Ceta a TTIP ohrožují ekologickou a spotřebitelskou ochranu pro miliony lidí v Evropě i v Americe," varovala Jennifer Morganová, výkonná ředitelka organizace Greenpeace International. "Tyto dohody oslabí zákony chránící nezávadnost potravin, zákony na ochranu životního prostředí, regulaci bank a ochromí suverénní pravomoci států".

Proti dohodě TTIP se staví četní francouzští politikové i někteří němečtí politikové. Angela Merkelová dohodu podporuje a myslí si, že sníží nezaměstnanost.

28 procent Němců si nemyslí, že volný obchod přinese prospěch. 52 procent Němců očekává, že dohoda povede k oslabení norem a k výrobkům nižší kvality.

Peter Gauweiler, který odešel z Merkelové strany CDU na protest proti tomu, jak se postavila ke krizi v eurozóně, napsal v deníku Süddeutsche Zeitung, že navrhovaný mimořádný soud bude "formou světská šarii kapitalistických manažerů". Dohodu TTIP odsoudil jako "nebezpečí pro demokracii".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8532

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2016