Berlín slibuje zpřísnit kontrolu držení zbraní

25. 7. 2016

čas čtení 2 minuty


Německá koaliční vláda slíbila, že přijme jakékoliv legální prostředky nezbytné k prevenci další masové vraždy střelnou zbraní. Ale pokud byla zbraň získána ilegálně, přísnější kontrola nabývání zbraní nemusí představovat řešení problému.


Německé úřady již v neděli zahájily přípravu pro zavedení přísnější kontroly držení zbraní. Obě vládní strany, středopravicová CDU kancléřky Merkelové a středolevicová SPD, se dohodly na zpřísnění zákona o zbraních.

V Německu sice připadá na hlavu čtvrtý nejvyšší počet zbraní na světě, ale držení zbraně je považováno za privilegium, nikoliv právo. Povolení k držení zbraní jsou vydávána jen po splnění mnoha přísných kritérií, včetně expertních znalostí (zpravidla získaných během měsíčního kursu) a prokázání potřebnosti - přičemž deklarace, že zájemce potřebuje zbraň k sebeobraně, nepředstavuje dostatečný důvod.

Německá právní úprava má tři úrovně týkající se sportovní střelby, lovu a expertů či sběratelů, jejichž nákupy procházejí individuálním povolovacím řízením.

Vyšetřovatelé zjistili, že osmnáctiletý pachatel mnichovského útoku trpěl depresí a na videu publikovaném ve službě YouTube připustil, že se podrobuje psychiatrické léčbě. To znamená, že by nesplnil psychologické testy a požadavek na "osobní způsobilost" pro legální nabytí zbraně.

Policie potvrdila, že pachatel neměl zbrojní pas a zbraň si pořídil ilegálně, i když jak, to dosud zůstává záhadou. To také znamená, že jakákoliv legální úprava by se měla týkat černého trhu, což však chystaná akce německé vlády nedělá.

Někteří analytici tvrdí, že volný pohyb osob v Schengenském prostoru umožnil snadnější nákup zbraní ve Východní Evropě, ať už v EU nebo mimo ni. To znamená, že problému by se mělo nejlépe čelit na celoevropské úrovni.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6706

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2016