Severní Korea obnovila výrobu plutonia do jaderných hlavic

8. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Severní Korea obnovila výrobu plutonia, materiálu sloužícího k výrobě jaderných zbraní, oznámil vysoce postavený představitel amerického ministerstva zahraničí. Ukazuje to, že Pchjongjang plánuje pokračování jaderného programu navzdory mezinárodním sankcím.


Americké zpravodajské vyhodnocení následovalo po oznámení agentury OSN, že patrně došlo ke znovuuvedení do provozu zařízení na získávání plutonia v Jongbjonu, kde se nachází hlavní severokorejský jaderný komplex.

Události naznačují, že Severní Korea se snaží zajistit dodávku materiálu pro výrobu jaderných hlavic, i když došlo k posílení mezinárodních sankcí po jaderném testu v lednu.

Američané dávají najevo, že jsou "znepokojeni", ale není jasné, zda hodlají něco podniknout, případně co.

"Vytáhli použité palivo z pětimegawattového reaktoru v Jongbjonu a nechali je vychladit a pak jej přesunuly do závodu na přepracování, a tam získali plutonium pro předchozí jaderné testy. Takže opakují tento proces," prohlásil americký úředník.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která nemá přístup k severokorejským zařízením a spoléhá hlavně na satelit, vloni oznámila, že zaznamenala obnovování provozu v Jongbjonu.

Experti na americko-korejském institutu při Johns Hopkins University ve Washingtonu vloni předpověděli, že zásoby severokorejských jaderných zbraní mohou za pět let vzrůst na 20, 50 nebo 100 kusů, zatímco v dané době byly odhadovány na 10 - 16 kusů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6130

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2016